Apple Benelux

School voor Journalistiek zoekt voortdurend naar nieuwe mogelijkheden
Verslaggeving met een digitale rugzak

In landen als de V.S. is de Mac al jaren toonaangevend in het onderwijs. Hoewel dat in Nederland anders ligt, zijn er ook hier wel degelijk onderwijsinstellingen die volledig op de Mac draaien. De School voor Journalistiek, onderdeel van de Hogeschool Utrecht, is zo'n instelling. Met een draadloze infrastructuur en zo'n 300 Macs bieden zij studenten een zeer geavanceerde leeromgeving. Geïnteresseerd in het 'hoe en waarom' sprak Apple met systeembeheerder Nils van de Loo en technisch instructeur Gert Jan Peddemors over de rol van ICT bij onderwijsvernieuwing.

De School voor Journalistiek (SvJ) leidt studenten op voor vakgebieden waar de computer vandaag de dag niet meer is weg te denken. Het ligt dan ook voor de hand dat deze studenten al tijdens hun studie kennismaken met alle denkbare tools. Dat betekent dat ze op de computer leren werken met o.a. grafische toepassingen, videoprogramma's en redactiesystemen. Zeker omdat er in het beroepsveld voor dit soort toepassingen veel gebruik wordt gemaakt van de Mac, is het een groot voordeel dat de SvJ consequent kiest voor Mac-oplossingen. Hierbij moet niet alleen worden gedacht aan de hardware, maar zeker ook aan de software.

Zo is onlangs de hele video-omgeving vernieuwd. Waar eerst werd gewerkt met relatief dure Media100-systemen is nu een overstap gemaakt naar Macs met Final Cut Pro. Dit voorjaar worden de laatste machines geplaatst en dan heeft men de beschikking over 12 volledige monteersets. Deze zijn via een snelle Fibre Channel-verbinding verbonden met een Xserve RAID waarop al het werk van de studenten wordt opgeslagen. Op deze manier zijn de studenten ook niet aan één machine gebonden, maar kunnen ze hun projecten vanaf elke monteerset benaderen. De opslag op deze server is bovendien volledig geoptimaliseerd met behulp van Xsan, het SAN-bestandssysteem voor Mac OS X.

De digitale rugzak
Een vernieuwing die wellicht voor buitenstaanders meer in het oog springt, is de ontwikkeling van de zogenaamde 'digitale rugzak'. Dat is een soort toolkit die studenten kunnen gebruiken voor de verslaggeving van evenementen. Een kit waar alles in zit wat ze nodig hebben; een laptop, digitale camera, videocamera, UMTS-telefoon enz. Een groot voordeel voor de studenten is dat ze er op locatie mee kunnen werken, en dat ze dus niet langer gebonden zijn aan het SvJ-gebouw wanneer ze foto's willen bewerken, video willen monteren of het materiaal willen uploaden naar de webserver. Op dit moment werkt de SvJ aan een pilot en wordt precies bekeken wat er in de rugzak moet komen. Kwaliteit is daarbij heel belangrijk, maar het moet natuurlijk ook handzaam blijven. De kit, die ook fysiek het uiterlijk van een rugzak krijgt, moet voor iedereen makkelijk te dragen zijn, en mag dus niet te groot of te zwaar worden. Compacte en lichtgewicht apparatuur heeft dan ook de voorkeur. Eigenlijk wil men de studenten met een zo goed mogelijke uitrusting op pad sturen, maar tegelijkertijd met zo min mogelijk spullen. Immers, hoe meer spullen er in de rugzak worden gestopt, hoe meer er kapot kan gaan en hoe meer er kan worden gestolen. Dat deze rugzak een hoog Apple-gehalte zal krijgen, ligt voor de hand. De iApps zijn namelijk ideaal als je snel nieuws wilt maken. "Al die programma's werken op dezelfde manier, kunnen uitstekend worden gecombineerd en zijn bovendien snel en makkelijk uit te leggen", aldus Van de Loo. "Als je een documentaire maakt, is het prima om uren met Final Cut Pro aan de gang te gaan, maar als je snel nieuws wilt maken, volstaat iMovie."

Als alles volgens plan verloopt, beschikt de SvJ over enkele maanden over een aantal van deze goed gevulde 'digitale rugzakken'. Het idee is dat de studenten gaan werken in de vorm van allerlei redacties en dat ze zo'n rugzak meenemen als ze op pad gaan. Op dit moment wordt er al gedeeltelijk op deze manier gewerkt in bijvoorbeeld 'De Sportfabriek'. Deze sportredactie vormt een soort schaduw van Studio Sport en houdt zich bezig met alle vormen van sportverslaggeving, zoals radio, tv en web. Voor studenten betekent dit dat ze zich moeten bekwamen in verschillende disciplines, en uiteraard vergroot dat hun kansen op de arbeidsmarkt. Door de samenwerking met RTV Utrecht worden veel radio- en televisieproducties van de studenten ook daadwerkelijk uitgezonden en dat is natuurlijk een mooie stimulans.

Lees verder: Zie het origineel


Extra Informatie
School voor Journalistiek
De School voor Journalistiek is de oudste hogere beroepsopleiding voor journalisten in Europa: alweer 35 jaar leidt de SvJ gekwalificeerde journalisten op. De SvJ werd in 1966 opgericht door de Vereniging De Nederlandse Dagbladpers, de Nederlandse Journalistenkring en de Academische Raad. De School was het antwoord op een duidelijke vraag van het beroepsveld. Er was behoefte aan een instelling waar professionele journalisten worden opgeleid, mensen die naast een gedegen ambachtelijke scholing beschikken over een brede algemene kennis en maatschappelijke vorming. Deze ontstaansgeschiedenis bepaalt nog steeds het karakter van de school. De opleiding was aanvankelijk driejarig; in 1986 werd het vierde jaar toegevoegd.

Fotografie
Kristian Kolstrup-Jansen