Gemeente Amsterdam

Missie uit de Amsterdamse regio naar Los Angeles, San Francisco en Silicon Valley

4 mei 2005
---
Corine Lindhout

Een ruim vijftig man sterke delegatie uit de Amsterdamse regio met vertegenwoordigers uit overheid en bedrijfsleven, brengt van maandag 16 t/m zaterdag 21 mei een bezoek aan Los Angeles, San Francisco en Silicon Valley. De burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, en de wethouder Economische Zaken, Frits Huffnagel, maken deel uit van de delegatie. Doel van het bezoek is om de aandacht te vestigen op Amsterdam als aantrekkelijke Europese zakenstad op het gebied van nieuwe media.

Het hoofdaccent van de reis ligt op nieuwe media, met de focus op de onderwerpen gaming, ICT en entertainment. Burgemeester Cohen: "Amsterdam wil uitgroeien tot centrum van nieuwe media en entertainment. De creatieve industrie is een van de vier sleutelgebieden voor de Nederlandse economie en Amsterdam is het economische centrum daarvoor." De ambitie van Amsterdam en de regio is om uit te groeien tot een van de grootste creatieve centra van Europa, met een sterke nadruk op creatieve content en ICT. "Het begrip creativiteit wordt door veel steden geclaimd. Amsterdam heeft zeker ook een goede positie, maar werkt er hard aan `the place to be' te worden voor nieuwe media en entertainment. Hier liggen belangrijke uitdagingen voor ons in het verschiet", aldus wethouder Huffnagel.

Naast burgemeester Job Cohen en wethouder Frits Huffnagel, zullen Annemarie Jorritsma, burgemeester van Almere, en een vertegenwoordiging uit de Amsterdamse nieuwe media sector deelnemen aan de reis. Die bestaat onder anderen uit Bas Verhart en Winston Gerstanowitz, oprichters van Media Republic, en Duncan Stutterheim, CEO ID&T.

Tijdens het bezoek zal in Los Angeles een seminar worden georganiseerd met workshops over de economische ontwikkeling in de entertainment industrie. Hier zal Amsterdam zichzelf als stad van nieuwe media presenteren. Nieuwe media specialisten uit de USA en de regio Amsterdam zullen ervaringen en verwachtingen uitwisselen en zullen proberen om te komen tot een nieuwe samenwerking. Ook staan een bezoek aan e3expo, één van de grootste electronic entertainment beurzen ter wereld, en een bezoek aan Lucky Brand Jeans (onderdeel van Liz Claiborne) op het programma.

In Silicon Valley zijn onder meer bedrijfsbezoeken aan Cisco Systems, Google, Six-a-part en Expression college. In San Francisco zal in aanwezigheid van de burgemeester van San Francisco de allereerste vestiging van de Supperclub in de Verenigde Staten worden geopend.

De Amsterdam Partners reis

Jaarlijks organiseert Amsterdam Partners een promotiereis naar een voor Amsterdam en de regio relevant land. Doel van de reis is om de stad en de regio onder de aandacht te brengen van de relevante internationale doelgroepen. Een ander doel is het aanboren van nieuwe en het bevestigen van bestaande contacten met bedrijven en organisaties in het land van bestemming.

Pb-093