VU Medisch Centrum

Verpleegkunde en professionele ontwikkeling. Patiëntveiligheid verzekerd

Vooraankondiging symposium voor verpleegkundigen

Het VU medisch centrum en TvZ Tijdschrift voor Verpleegkundigen organiseren op vrijdag 20 mei 2005 een landelijk dagsymposium over patiëntveiligheid en de rol van de verpleegkundige daarin. Doel van het symposium is duidelijkheid bieden over de rol van de verpleegkundige om de veiligheid van de patiënt te kunnen waarborgen.

Patiëntveiligheid is actueel: de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) schreef er recent een rapport over en voor het landelijke kwaliteitsverbeterende programma Sneller Beter heeft patiëntveiligheid een grote prioriteit. Een gangbare definitie van patiëntveiligheid is het uitblijven van onbedoelde schade aan een individu dat zijn zorg toevertrouwt aan een hulpverlener. De centrale vraag van het symposium luidt: op welke wijze kunnen verpleegkundigen de veiligheid van patiënten waarborgen?

Programma
Als veiligheid ergens een onderwerp is, dan is het wel in de luchtvaart. Vandaar dat tijdens het symposium inzichten vanuit de luchtvaart aangedragen worden. Daarnaast zal worden ingegaan op welke wijze vrijwillige incidentmelding leidt tot een betere patiëntveiligheid. De workshops bieden praktische handvatten voor het voorkomen van onbedoelde schade aan de patiënt. Het symposium sluit af met een ervaringsverhaal van een patiënt. De vraag is hoe je de omgeving zo kunt inrichten dat incidenten worden voorkomen. Eén van de sprekers zal dan ook ingaan op de wijze waarop de praktijk kan worden ingericht om de situatie voor de patiënt veilig te maken en veilig te houden.

Sneller Beter
Binnen het programma Sneller Beter is patiëntveiligheid, naast patiëntenlogistiek, één van de prioriteitsgebieden. Het programma Sneller Beter is een initiatief van het Ministerie van VWS, de NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Orde van Medisch Specialisten. Het programma Sneller Beter is gestart om een verbetering van transparantie, doelmatigheid en kwaliteit in de curatieve zorg te stimuleren. Het VU medisch centrum is één van de acht ziekenhuizen dat deelneemt aan het programma Sneller Beter. De deelnemende ziekenhuizen worden ondersteund om goede voorbeelden versneld te gaan implementeren.

Aanmelden
Aanmelden is mogelijk tot 12 mei 2005. De toegangsprijs is 110,- euro. Korting voor medewerkers van het VU medisch centrum en voor abonnees van TvZ Tijdschrift voor Verpleegkundigen. Zij betalen 95,- euro. PAOG cursus- en congresorganisatie, VU medisch centrum, telefoon (020) 444 8444, e-mail: paog@VUmc.nl. Voor het gehele programma, zie de website: www.paog.info.