Sensoa - Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv


* Hoe seksuele gezondheid en culturele diversiteit verzoenen?

Congres geeft aanzet tot seksuele gezondheidspromotie in multiculturele samenleving

Op 20 mei vindt in Brussel het congres Seksuele Gezondheid en Culturele Diversiteit plaats. Op dit congres stellen we ons de vraag hoe we inspanningen ter promotie van seksuele gezondheid meer kunnen afstemmen op de multiculturele realiteit. Veel programma's die seksuele gezondheid promoten houden onvoldoende rekening met het feit dat de bevolking cultureel erg gediversifieerd is. We focussen tijdens het congres op communicatie over seks en relaties, meer bepaald tussen hulpverleners en cliënten van allochtone afkomst, tussen ouders en kinderen en tussen een organisatie als Sensoa en de allochtone gemeenschappen in Vlaanderen. Wat uiteraard ook aan bod komt, is hoe er binnen de allochtone gemeenschappen zelf over seks en relaties gecommuniceerd wordt.

Lees het volledige persbericht.

* Sensoa lanceert brochures rond werken en hiv

Sensoa Positief, de afdeling van Sensoa die werkt rond leven met hiv, ontwikkelde met de steun van The Pfizer Foundation, twee brochures over werken met hiv. Deze publicaties helpen om voorbereid te zijn op hiv in een werksituatie. Steeds meer mensen komen beroepsmatig met seropositieven in contact vermits mensen met hiv opnieuw aan het werk gaan of aan de slag blijven. De huidige medicijnencocktails hebben namelijk de levensverwachting van mensen met een hiv-infectie sterk doen toenemen. De ziekte evolueert veel minder naar een aids-stadium en leven met hiv is vandaag de dag goed mogelijk. Dit betekent dat seropositieven liefst een ze normaal mogelijk leven willen leiden en dus ook een zinvolle job willen uitoefenen. Dat blijkt echter niet zo vanzelfsprekend. Vaak heerst er nogal wat onrust wanneer effectief een seropositief persoon als klant, patiënt of werknemer bekend maakt besmet te zijn met hiv. Taboe, vooroordelen, onjuiste of onvolledige informatie over besmettingsrisico en toekomstperspectieven kunnen leiden tot angst, onzekerheid, onbegrip en afwijzing van mensen met hiv.

Lees het volledige persbericht.

* Ouders slechts op zesde plaats als infobron over seksualiteit Doctoraatsscriptie brengt relaties tussen jongeren en ouders en communicatie over seks in kaart
Telidja Klaï, verantwoordelijke voor de doelgroep jongeren, kinderen en hun ouders bij Sensoa, promoveerde aan de Vrije Universiteit Brussel met haar doctoraal proefschrift Intergenerationeel onderzoek naar de communicatie over seksualiteit: een studie bij ouders en jongeren tussen 15 en 21 jaar.
Belangrijkste conclusie is dat relationele en seksuele vorming binnen gezinscontext niet evident is, jongeren halen in de eerste plaats informatie buiten het gezin. Binnen het gezin nemen moeders voornamelijk deze rol op zich, al blijken de vaders vandaag toch aan een inhaalbeweging bezig in vergelijking met hun vader. Nog opmerkelijk is dat dochters meer dan zonen de ouders, en dan vooral de moeder, als informatiebron gebruiken. In de communicatie blijken technisch-biologische thema's en relationele onderwerpen het meest voor de hand te liggen. Communicatie over aids, seksueel overdraagbare aandoeningen, seksueel geweld en perversiteiten ligt een pak moeilijker. Daarnaast zijn er rechtstreekse verbanden tussen de communicatie en de kwaliteit van de ouder-kind relatie, de seksuele activiteit van de ouders en het seksueel leven van het kind.

Lees het volledige perbericht

* Sensoa presenteert spraakmakende Praat over seks-campagne! Praat over seks, zo luidt de baseline van de nieuwe campagne van Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv. Meteen is praat over seks ook de nieuwe baseline van Sensoa. Zowel de inhoud van de campagne als de expliciete vormgeving zullen de tongen van de Vlamingen beroeren, en dat is nu net de bedoeling. Want er wordt te veel geluld over seks en te weinig echt gecommuniceerd. En net dat gebrek aan communicatie blijkt één van de pijnpunten, waardoor mensen zonder condoom of zonder anticonceptie vrijen, geen rekening houden met elkaars wensen en soms elkaars grenzen overschrijden. Kortom, praten over seks is aan de orde, want goeie afspraken maken goeie seks. Daarom is niet alleen vorm en inhoud zinnenprikkelend, de boodschap is ook baanbrekend. In vroegere campagnes draaide de sensibilisering rond het opnemen van de eigen verantwoordelijkheid om zichzelf te beschermen. In de nieuwe campagne staat niet alleen de eigen integriteit maar ook die van de ander centraal. Ten slotte is ook de intieme band tussen sensoa en communicatiebureau LDV , topfotograaf Marc Lagrange, Pix Filmproduction en regisseur Ivo Mostertman uniek. Allen werkten tegen productiekosten werkten. Men zou voor minder gaan praten

Lees het volledige bericht over de campagne
* December 2004: Maatregel farmacie zal aantal ongewenste zwangerschappen doen toenemen
De farmaceutische bedrijven Schering, Organon en Wyeth beslisten om in totaal elf anticonceptiepillen uit het systeem van de terugbetaling te halen vanaf 1 januari 2005. Deze pillen worden hierdoor 20% duurder. Ook de nieuwste middelen zoals de vaginale ring en de anticonceptiepleister zitten niet in het terugbetalingsstelsel. Farmaceutische bedrijven kiezen om commerciële redenen bewust voor een politiek waarbij anticonceptie niet langer terugbetaald wordt. Sensoa, het Vlaams service- en expertisecentrum voor seksuele gezondheid en hiv, en de Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen (WVVH) betreuren deze maatregel ten zeerste. De hogere kostprijs vormt immers voor vele vrouwen een te hoge drempel en zal leiden tot het stopzetten van gebruik van de pil of het overstappen naar minder betrouwbare methoden. Onderzoek uit Nederland wijst erop dat het duurder worden van de pil leidde tot een verslechtering van het anticonceptiegebruik. Meteen verwacht men een stijging van het aantal ongewenste zwangerschappen en abortussen. Sensoa en de WVVH roepen minister Demotte dan ook om op maatregelen te nemen die de terugbetaling van anticonceptiemiddelen waarborgt.