Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

9 mei 2005
PdG/02

Fontys Dansfestival 2005

Fontys Dansfestival 2005,

The crossover of creativity and technique in dance

20 t/m 27 mei 2005

Een festival met hedendaagse dansvoorstellingen uitgevoerd door studenten van dansacademies uit Europa, Azië, het Midden Oosten en Afrika.

Van 20 tot en met 27 mei 2005 vindt voor de achtste keer het Fontys Dans Festival plaats in Brabant en Vlaanderen. Artiesten van de nabije toekomst presenteren zich internationaal in theaters in Tilburg, Breda, Oisterwijk, Valkenswaard, Den Bosch, Eindhoven en Lier (België).

In de 2005 editie van het Fontys Dansfestival zullen 13 dansacademies uit Europa en ver daarbuiten, o.a. uit India, Ghana en Israël, zichzelf presenteren in theaters in Zuid Nederland en Vlaanderen (België) en daarnaast wordt door de deelnemers aan aan een scala van nevenactiviteiten deelgenomen. Elke academie brengt één of meerder choreografieën mee naar Tilburg die geprogrammeerd worden in de verschillende voorstellingen. Daarnaast trainen de deelnemers samen en vindt er een brede culturele uitwisseling plaats. Een bijzondere ervaring voor jong danstalent om gedurende acht dagen een tournee te maken en elke dag te werken aan een professionele voorstelling in de regio.

De opening van het festival op 20 mei vanaf 19.30 uur zal een bijzonder theatergebeuren worden. De sfeer van het festivalthema, met bijzondere aandacht voor de relatie tussen danstechniek en danscreativiteit zal vanaf het entreemoment aanwezig zijn. De Fontys Dansacademie toont het publiek deze avond een veelheid aan choreografisch werk in het theater en op andere locaties binnen en buiten het gebouw. In het academietheater wordt danswerk van Leine en Roebana getoond. Op lokatie werkten de choreografen: Raymond Esterhuizen, Joshua Trebi en Aldrico Felida. Twee studenten van de Bachelor Opleiding Choreografie, Benny Desmedt en Jeanette Thiele creëerden buitenprojecten dans.

Naast een reeks van 12 voorstellingen zal een studiedag in het teken staan van het festivalthema 'The crossover of creativity and technique in dance'. In onze hedendaagse cultuur is het van balang dat dansers in de uitoefening van hun beroep kwaliteiten kunnen ontwikkelen om naast danstechnische vaardigheden ook een verbinding te kunnen leggen op het gebied van creatief denken en handelen. (Inter)nationale deskundigen geven hun visie over de relatie tussen techniek, expressie en creativiteit.

Tijdens het festival is een speciale voorstelling georganiseerd rondom de Tilburgse choreografe 'Marjon van Grunsven'. Marjon laat op deze avond eigen werk zien, uitgevoerd door dansers van Memento Dance en een choreografie met studenten van de uitvoerende dansafdeling van Fontys Dansacademie. De unieke voorstellingen, waarin studenten van de deelnemende dansacademies choreografisch werk tonen, en een bijzonder aantal nevenactiviteiten zullen ook dit jaar weer zorgen voor veel spannende en verrassende ontmoetingen tussen verschillende hedendaagse dansculturen.

Informatie: Fontys Dansfestival: tel. 0877 878 188 - Dansacademie@fontys.nl

////////////EINDE PERSBERICHT////////////



Ingezonden persbericht