Ingezonden persbericht


Crème de la crème naar Terborg-toernooi

Boca Juniors, China, Nigeria, Ajax en Atletico Mineiro garant voor topvoetbal

Het is moeilijk de jubileumeditie van 2004 te overtreffen, maar toch hoopt de organisatie van het 26ste internationale A-jeugdvoetbaltoernooi in Terborg, dat op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 mei zal worden gehouden, op drie dagen topvoetbal. Wie het deelnemersveld aanschouwt, weet dat de verwachtingen hoog zullen zijn.

Zes clubteams van naam en faam, plus twee landenteams die ook aan het WK O20 jaar in Nederland zullen deelnemen, zijn vanaf vrijdagmiddag 20 mei van de partij op sportpark De Paasberg in het Achterhoekse Terborg. Uit Nederland geeft de top-3 (Ajax, Feyenoord en PSV) acte de presence. Met de komst van Hertha BSC uit Berlijn krijgt het toernooi sinds jaren ook weer eens een Duits tintje. Uit Zuid-Amerika komen het Argentijnse Boca Juniors (titelverdediger) en Atletico Mineiro uit Brazilië hun kunsten vertonen. Daarnaast nemen de landenteams van Nigeria en China aan het Terborg-toernooi deel.

De acht deelnemers moeten garant staan voor drie dagen topvoetbal in Terborg. Het publiek weet jeugdvoetbal op niveau wel te waarderen, want vorig jaar vonden in drie dagen meer dan 10.000 toeschouwers de weg naar sportpark De Paasberg.

Er zal worden gestreden in twee poules van ieder vier teams. De nummers een en twee van beide poules plaatsen zich voor de halve eindstrijd. In poule A is Boca Juniors de blikvanger. De Argentijnen uit Buenos Aires wonnen vorig seizoen het toernooi door Cruzeiro in de finale te kloppen. De beste speler van het Terborg-toernooi in 2004 was Marcos Mondaini van Boca Juniors. Hij komt ook dit jaar weer naar de Achterhoek. Van het nationale jeugdteam van Nigeria mag ook het nodige worden verwacht. De Flying Eagles, getraind door oud-international Samson Siasia, zien het toernooi in Terborg als een ideale voorbereiding op het wereldkampioenschap, dat op 10 juni van start zal gaan in Nederland. De Nederlandse inbreng in poule A wordt verzorgd door PSV en Feyenoord. Beide teams nemen een aantal jeugdinternationals mee naar Terborg.

In poule B is het nationale elftal van China een opvallende naam. De Aziaten waren nog nooit eerder te gast in Terborg. De Aziaten bereiden zich al maanden voor in Duitsland op het wereldkampioenschap en zijn door bondscoach Eckhard Krautzun stevig onder handen genomen. De Chinese voetbalbond verwacht veel van het nationale jeugdteam, dat tijdens de Olympische Spelen in Beijing in 2008 hoge ogen moet gaan gooien. Atletico Mineiro behoort ook tot de favorieten voor de eindzege in Terborg. De Brazilianen zijn hofleverancier voor het nationale jeugdteam. Doelman Diego X, rechtsback Rodrigo Dias, middenvelder Renato en spits Thiago Quirino behoren tot de Braziliaanse selectie. Voor het eerst sinds jaren is er in Terborg ook weer een Duitse ploeg van de partij. Hertha BSC uit Berlijn is met overmacht kampioen geworden in haar afdeling en kreeg van de Duitse voetbalbond (DFB) toestemming om naar Terborg af te reizen. De vierde ploeg in poule B is Ajax, al jaren een graag geziene gast op sportpark De Paasberg.

Het toernooi gaat op vrijdag 20 mei van start om 17.25 uur met de openingswedstrijd Boca Juniors-PSV. Daarna volgen op vrijdagavond de poulewedstrijden China-Hertha BSC (18.20 uur), Nigeria-Feyenoord (19.15 uur) en om 20.10 uur Ajax-Atletico Mineiro.

Het Terborg-toernooi wordt vrijdagmiddag om 16.15 uur overigens geopend met een voorwedstrijd. Oud De Graafschap bindt dan de strijd aan tegen een selectieteam uit de gemeente Oude IJsselstreek. Het regioteam bestaat uit talentvolle spelers van de clubs Terborg, Silvolde, Varsseveld, Gendringen, SDOUC, Ulftse Boys, SVGG en GWVV. Op zaterdag 21 mei krijgt het toernooi vanaf 10.00 uur een vervolg. Zondag 22 mei vinden om 11.30 en 12.30 uur de halve finales plaats. De eindstrijd wordt pas om 17.15 uur afgewerkt. Dat is een uur later dan gebruikelijk. De organisatie heeft voor dit latere tijdstip gekozen, omdat eredivisionist De Graafschap 's middags om 14.30 de belangrijke competitiewedstrijd tegen Vitesse afwerkt. Zo worden de voetballiefhebber alsnog in staat gesteld om ook de finale van het Terborg-toernooi te aanschouwen.



Ingezonden persbericht