FNV

Beraad nodig om onderhandelingen bij Philips vlot te trekken

FNV Bondgenoten beraadt zich over het onderhandelingsproces dat nog geen uitzicht biedt op een nieuwe cao voor de 26 duizend werknemers van Philips in Nederland. Na vijf maanden zit er nog geen enkel schot in het overleg over loon, pensioen, flexibilisering en een landelijk sociaal plan.
"Het is alsof we van de werkgever een gummetje hebben gekregen", vertelt vakbondsbestuurder Joke Hubert. "Philips heeft een voorstel op tafel gelegd. Aan de randen daarvan mogen we hooguit wat weggummen. Dat is geen onderhandelen. Onderhandelen is ook luisteren naar wat de werknemers willen en oplossingen zoeken."

De komende tijd wil FNV Bondgenoten nadenken hoe de onderhandelingen vlot te trekken zijn. Op 20 mei staat de volgende ronde in de agenda. Hubert: "Dan zullen we er zeker weer staan. Maar dan moeten we wel echt kunnen onderhandelen. Gaat het weer op dezelfde manier, dan hebben we een conflict."

Philips stelt zich vanaf het begin op het standpunt dat de cao voor 2005 geen kostenverhoging met zich mee mag brengen. Toch heeft de werkgever een voorstel op tafel gelegd dat de pensioenregeling onnodig veel duurder maakt. De kosten wil het bedrijf op de werknemers verhalen. Door het schrappen van verletdagen en toeslagen zou dan meteen de gewenste flexibilisering van het werk binnen te halen zijn om de Nederlandse fabrieken concurrerend te houden. Twee vliegen in één klap dus.

"Maar bij Philips is het pensioen prima om te bouwen met behoud van een uittreedleeftijd van 62,5 jaar en tegen overzienbare kosten", reageert Hubert. "Omgerekend zou het de mensen twee verletdagen kosten. Maar de onderhandelaar van Philips blijft in haar vaste stramien zitten. Zo schiet het niet op."

Het blijft van werkgeverskant een herhaling van zetten. Een loonbod komt er niet. "En dat", zegt Hubert. "terwijl de gemiddelde loonsverhoging in ons land nu op 1 procent ligt en Philips een eigen vermogen van 99 procent heeft. Ze weten van gekkigheid niet meer wat ze met hun geld moeten doen. Dus gaan ze maar eigen aandelen inkopen."

Hieronder kunnen de leden bij Philips het vakbondsbulletin over de opgeschorte cao-onderhandelingen ophalen.
Attachments:
bulletin Philips.doc