Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

EMMER ECHTPAAR WIL KANSARME KINDEREN HELPEN

Gerrit Joling en Jeannette Medema beginnen aan wereldreis op de fiets

EMMEN ­ Elke keuze die je maakt bepaalt de rest van je leven. Meestal zijn dat de alledaagse keuzes, maar Gerrit Joling en Jeannette Medema hebben de keus gemaakt Nederland achter zich te laten en op wereldreis te gaan. Niet zomaar, ze gaan op de fiets. Vier jaar willen ze in ieder geval wegblijven. Op vrijdag 20 mei wordt het officiële startsein gegeven met een feestelijke barbecue in de sporthal van De Treffers in Klazienaveen. Op 24 mei stapt het echtpaar vervolgens in Frankfurt in het vliegtuig, dat hen naar Anchorage/Alaska brengt.

Wat beweegt iemand om op deze manier de wereld in te gaan. Medema en Joling hebben daar hun eigen visie op. "De manier van reizen spreekt ons erg aan. Je kunt ook gaan lopen, maar de fiets heeft een bepaalde snelheid en je kunt meer meenemen. Bovendien zijn we gek op sport, op bewegen, de natuur en mensen. Je ontmoet mensen die niet zo vaak andere mensen zien. Er zijn zoveel mooie plekken op de wereld, die we gewoon willen zien. We zien onze reis overigens als een nieuwe start en niet als de schepen achter ons verbranden."

Globetrotters
De beide globetrotters voelen ook een soort vrijheid en onafhankelijkheid in zich. "We horen heel vaak: dit had ik ook graag gewild. Toch hebben ze het niet gedaan omdat er altijd wel een belemmering was. Wij willen geestelijk en lichamelijk onafhankelijk zijn. We gooien alles open en dat biedt nieuwe mogelijkheden. Dat kan tegenvallen hoor, dat beseffen we ons zeker. Maar het is een bewuste keuze geweest."

Die keuze houdt ook in dat ze hun huis hebben verkocht en allebei ontslag hebben genomen. Jeannette (40) is docente aan de Hogeschool Drenthe en Gerrit (42) is magazijnchef bij Lasaulec.

Na die twee jaar, fietsen ze vanuit Nederland, via Italië, Turkije en Iran richting Nepal, Tibet, Indonesië en China. Dan naar Australië om in Nieuw-Zeeland te eindigen. Ook voor deze trip denken ze twee jaar nodig te hebben. Ze weten niet of ze zich uiteindelijk ergens gaan settelen. "Daar hebben we nog niet over nagedacht. We houden alle opties open."

Dagboekje
De twee fietsers proberen via e-mail contact te houden met Nederland. Want dat het thuisfront hun vertrek minder leuk vindt beseffen ze zich terdege. "We hebben een eigen website 'www.fietsdrang.nl' en we sturen persoonlijke e-mails en heel af en toe even bellen. Voor onszelf houden we een dagboekje bij. Op de website staan ook vragen die ons gesteld zijn tijdens de voorbereidingsperiode. Veel praktische vragen."

Het fietsidee ontstond een jaar of vier geleden. De vakanties gingen op de fiets naar Italië, Zwitserland, Duitsland en Frankrijk. Joling: "Reizen van vier weken. Dat was vakantie. Nu wordt het ons leven."

Dat hun leven heel anders wordt kunnen ze niet ontkennen. Dan kunnen hun karakters wel eens gaan botsen. "We zijn beiden vaak heel erg overtuigd van ons gelijk. Dan wil de een links en de ander rechts. Dat is wel eens irritant. Een stuk terugfietsen is nooit leuk. Je moet gewoon rekening met elkaar houden. Het zal ook wel eens afzien zijn. We hebben een tentje, dus we zijn niet overal van afhankelijk. Heel belangrijk is dat we tijd hebben. Als het moeten wordt, dan houden we er gewoon mee op."

Kansarme kinderen
Op vrijdag 20 mei om 13.00 uur springen ze bij Trekvlinder Buitensport in Emmen, een van de sponsors, op de fiets om naar Klazienaveen te gaan. Aan het feest kan iedereen vanaf 19.00 uur meedoen. Voor de barbecue om 17.30 uur is aanmelding gewenst. De opbrengst is voor sport- en onderwijsprojecten voor kansarme kinderen die de twee wereldreizigers onderweg tegenkomen. Voor meer info hierover: www.stichtingkleinverzet.nl.