Ingezonden persbericht


UITNODIGING VOOR DE MANDELA LEZING, VRIJDAG 20 MEI

Het Nederlands instituut voor Zuidelijk Afrika (NiZA) en Hivos nodigen je uit om op vrijdag 20 mei de tweede editie van de Mandela lezing bij te wonen, in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De lezingenreeks sluit aan bij het inspirerende gedachtegoed van Nelson Mandela en heeft als thema: Vrede en Verzoening; het bijeenbrengen van- en bruggen slaan tussen diverse bevolkingsgroepen.

De Mandela lezing, die NiZA organiseert in samenwerking met Hivos, wordt dit jaar uitgesproken door Farid Esack, vooraanstaand moslim-theoloog uit Zuid-Afrika en thans verbonden aan de Xavier Universiteit in Ohio. Als co-referent treedt Ahmed Aboutaleb op, wethouder in Amsterdam en bekend om zijn inzet ter bevordering van de dialoog tussen de verschillende bevolkingsgroepen in de stad.

Volgens Esack biedt 'de Zuid-Afrikaanse ervaring' aanknopingspunten voor het beëindigen van conflicten, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten. Hij interpreteert de huidige spanningen tussen de islam en het Westen als volgt: "Veel politici en intellectuelen in de westerse wereld zijn in de ban geraakt van het idee dat er momenteel sprake is van een strijd tussen culturen, waarin het Westen staat voor allerlei idealen over mensenrechten en vrouwenemancipatie en de islam model staat voor onderdrukking van vrouwen en andersdenkenden. In werkelijkheid is er een strijd gaande tussen twee fundamentalistische machosystemen."

De lezing is in het Engels. De toegang is gratis, het aantal plaatsen is echter beperkt en toegang geschiedt alleen na aanmelding.

Aanmelden kan via:

http://www.niza.nl/mandelalezing

_______________________________________________