Gemeente Uithoorn

GROENSTRUCTUUR, ECOLOGIE EN KUNST IN LEGMEER-WEST

Als onderdeel van de ontwikkeling van de woonwijk Legmeer-West is inmiddels de ecologische en groenstructuur voor de wijk in hoofdlijnen uitgewerkt en vastgesteld. Deze uitwerking heeft plaatsgevonden op basis van het stedenbouwkundig plan voor de wijk en het Groenbeleidsplan.

Het groenstructuurplan bestaat uit drie onderdelen:
* Groenstructuur

* Ecologie

* Kunst


* Planning en meer informatie

Groenstructuur
Bureau Hollandschap heeft getekend voor het ontwerp van de Groenstructuur. Binnen het groenstructuurplan Legmeer-West zijn de volgende onderdelen opgenomen:

Recreatieve voorzieningen
In de wijk Legmeer-West wordt een aantal recreatieve voorzieningen aangelegd, zoals een evenemententerrein, een waterplas en een speelbos. De verschillende recreatieve voorzieningen worden door een wandelpad met elkaar verbonden (ecologische slinger). Hierdoor ontstaat een aaneengesloten zone met verschillende recreatieve-, sport- en speelfuncties, die begint bij een grote plas en eindigt in het speelbos. Tevens is het mogelijk om een rondwandeling door de wijk en omgeving te maken.

Hofjes
Elk woonblok heeft een eigen hofje. De hofjes krijgen allemaal een eigen karakteristiek beplantingspatroon, waardoor ze allemaal van elkaar zijn te onderscheiden.

Waterpartij
Voor de ontwikkeling van Legmeer-West zal een deel van het gebied worden verhard. Daarom is ter compensatie, aan de noordoostzijde van de woonwijk een grote plas gesitueerd, waarin een moerasbos ligt. In het moerasbos ligt een stelsel van smalle vaarten, waar met kleine bootjes gevaren kan worden. Aan de westzijde van de waterpartij, in het moerasbos, ligt een uitkijkheuvel. In de plas liggen eilandjes die onderdeel uitmaken van de ecologische slinger. De eilandjes zijn door middel van bruggetjes met elkaar en met het vasteland verbonden. Doordat de meeste eilanden kunnen onderlopen, fungeren ze samen met de waterplas en het moerasbos als piekberging van het hemelwaterriool bij extreme regenval.

Schoolplein
In de wijk Legmeer-West zal een Brede School worden gerealiseerd. Voor het schoolplein wordt op het moment in overleg met de gebruikers een inrichtingsplan uitgewerkt.

Speelbos
Het speelbos is een voorziening voor de hele wijk. Het wordt een natuurlijke speelplek voor kinderen vanaf ca. 10 jaar. De school kan het bos op een educatieve wijze gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de speelfunctie van het bos ook in de eerste jaren na aanleg is gewaarborgd, worden meerdere speelvoorzieningen in het bos opgenomen. Voor het bos wordt op dit moment aan de hand van het groenstructuurplan een inrichtingsplan uitgewerkt

Ecologische structuur

Voor de wijk Legmeer-West is een ecologische structuur ontworpen. Voor de inrichting van de ecologische structuur is aantal doelsoorten benoemd die reeds in de omgeving aanwezig zijn, waaronder de waterspitsmuis, de ringslang en de meervleermuis. De ecologische structuur bestaat uit de volgende onderdelen.

Ecologische zone
De ecologische zone bestaat uit een hoofdverbinding van Noord naar Zuid. Deze verbindt de natuurgebieden ten noorden van Uithoorn met het veenweidegebied ten zuiden van de gemeente. De verbinding bestaat uit een combinatie van een vaart en moerasoevers. Voor een goed functioneren van de ecologische zone lopen oevers onder de bruggen door en worden de aansluitingen van de ecologische zone nauwkeurig vormgegeven en gedimensioneerd.

Stedelijke vaart
Langs en door de nieuwbouwwijk wordt een stedelijke vaart aangelegd. De Brede School is gesitueerd langs deze vaart. Uit onderzoek is gebleken dat hierdoor in het schoolgebouw verblijfplaatsen voor vleermuizen kunnen worden geïntegreerd. De vleermuisverblijven bieden daarmee mogelijkheden voor milieueducatie. De stedelijke vaart vervult een belangrijke ecologische functie als verbinding tussen de vleermuisverblijfplaatsen in de Brede School en de ecologische zone.

Door de verbindingsfunctie van de vaart worden de wegen over de vaart voorzien van extra hoge duikers over het water, waardoor deze ook als snelheidsremmers voor het verkeer functioneren.

Waterpartij
Door zijn aard en omvang kan de waterpartij voor een aantal dieren functioneren als leefgebied. De waterplas staat door de vaart in verbinding met de omliggende groengebieden.

Kunst
In het kader van het project "culturele planologie", heeft de provincie Noord-Holland subsidie verleend om een kunstenaar aan het ontwerpteam toe te voegen. Na een korte selectieprocedure is kunstenaar Iris Le Rutte toegevoegd aan het ontwerpteam, zij heeft meegedacht in het ontwerpproces om daarmee een bijdrage te leveren aan de herkenbaarheid en de leefbaarheid van de nieuwe wijk.

Voor het opstellen van kunstopgaven in het groenstructuurplan zijn drie thema's gekozen: tegengeluid uit de polder', `metamorfose' en `ontdekken'. Op basis van deze thema's zijn de volgende ideeën in het plan opgenomen:

* straatnamen met dieren die in het gebied voorkomen met daarbij hun Latijnse namen en - als toevoeging op het straatnaambord - fonetisch het geluid dat zij maken;

* aanleggen van een eiland in de waterpartij, met bomen rond een open plek;

* inrichten van een klein, tijdloos openluchttheater in het speelbos. Dit amfitheater kan door de scholen gebruikt worden om kleine voorstellingen te geven en eventueel buitenlessen te verzorgen.

Over de inpassing van beeldende kunst in het gebied zal op een later tijdstip een keuze gemaakt worden.

Planning en meer informatie
Het groenstructuurplan zal worden verwerkt in een inrichtingsplan. Op dit moment worden de inrichtingsplannen voor het schoolplein en het speelbos uitgewerkt. De aanleg van de groenstructuur zal gelijk lopen met de geplande aanleg van de woonwijk Legmeer-West. De start van het bouwrijp maken voor de eerste fase van de Legmeer-West was medio februari 2005. Direct na de bouwvak 2005 wordt gestart met de bouw van de eerste woningen. De bouw van de Brede School start in het najaar van dit jaar.

Het volledige plan zal binnenkort gedurende vier weken ter inzage worden gelegd in het gemeentehuis en de bibliotheek.

Daarnaast zullen de toekomstige bewoners over de groenstructuur worden geïnformeerd, tijdens de op 20 en 21 mei aanstaande te houden verkoopmanifestatie die tevens de start van de nieuwe woonwijk markeert.