Gemeente Enschede

Natuurtuin gerealiseerd door school, ouders, gemeente en kindere

donderdag 12-05-2005

Vrijdag 20 mei aanstaande opent wethouder Helder op basisschool Glanerbrug Noord de natuurtuin. Een school, een stuk braakliggend terrein en een groepje enthousiaste natuurouders zijn de basis van de te openen schooltuin. De school en ouders zijn samen met Stadsdeelbeheer Oost aan de slag gegaan om kinderen meer in aanraking te laten komen met de natuur rondom school en huis.

Medio februari 2004 is er een brief naar Stadsdeel Oost van de Gemeente Enschede gegaan met het verzoek om financiële steun voor het realiseren van een schooltuin.

De natuurouders wilden daar graag mee aan de slag om op deze manier de kinderen van OBS Glanerbrug Noord, locatie Gronausestraat, meer in aanraking te laten komen met de natuur rondom school en huis. Na een aantal maanden, waarin de natuurouders concrete plannen hebben ingediend, is de subsidie in september 2004 aan het project toegekend en kon er een begin worden gemaakt.

Stadsdeelbeheer Oost heeft het omploegen van de grond en het "plantrijp" maken op zich genomen. Eind 2004 is een begin gemaakt met het inplanten van bomen en struiken. Daarnaast zijn de natuurouders met de kinderen in de schooltuin aan de slag gegaan.

In de week voor de officiële opening wordt er door een medewerker van stadsdeelbeheer in samenwerking met de kinderen/natuurouders de laatste hand gelegd aan de beplanting. Het doel van wat de natuurouders voor ogen hadden is dan voor een groot gedeelte gerealiseerd.

Door de afdeling Natuureducatie van de gemeente wordt er een lespakket ontwikkeld, toegespitst op de schooltuin met haar flora en fauna, waarmee de natuurouders dan samen met de kinderen/leerkrachten de schooltuin optimaal kunnen gaan benutten.

Op de dag van de opening is er een programma samengesteld voor alle kinderen op school. Zo zal er een sponsorloop worden gehouden ten behoeve van enkele picknicktafels in de tuin en hebben de kinderen een gezamenlijke lunch.


---