Universiteit van Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht
Faculteit Rechtsgeleerdheid

18 mei 2005

Masterclass Rechtspraktijk biedt werkervaring naast vakkennis

Per 1 september 2005 biedt de faculteit Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Utrecht voor (bijna) afgestudeerde juristen een Masterclass Rechtspraktijk aan. Deze vier maanden durende opleiding is bedoeld voor een select groepje van ambitieuze studenten, die een loopbaan binnen de advocatuur nastreven. Binnen de Masterclass doen zij een combinatie van praktijkervaring en vakkennis op. Door het volgen van de Masterclass vergroten zij niet alleen hun kansen op de arbeidsmarkt, maar kunnen zij bovendien vrijstelling krijgen voor een deel van het onderwijs van de officiële beroepsopleiding advocatuur. De Masterclass Rechtspraktijk is een uniek initiatief van de faculteit Rechtsgeleerdheid, waarbij nauw met de beroepspraktijk wordt samengewerkt. Op vrijdag 20 mei 2005 wordt het convenant tussen de faculteit en de participerende kantoren ondertekend.

Programma
Met ingang van het komende collegejaar gaat bij de faculteit Rechtsgeleerdheid de Masterclass Rechtspraktijk van start. Een groep van maximaal 20 (bijna) afgestudeerde juristen, die na een voorselectie overblijven, begint dan aan een vier maanden durend traject. Vakinhoudelijk krijgen de advocaten in spé een vergelijkbaar theoretisch gedeelte van de officiële beroepsopleiding advocatuur van de NOvA (Nederlandse Orde van Advocaten) aangeboden. Over de opzet van de Masterclass heeft dan ook afstemming met de NovA plaatsgevonden. Daarnaast lopen de deelnemers twee maal een stage van zes weken bij één van de elf deelnemende advocatenkantoren. De Masterclass wordt tenslotte afgerond met een pleitwedstrijd, waarvoor de deelnemers een casus moeten uitwerken. Ten overstaan van een jury, bestaande uit ervaren advocaten, moeten zij een proeve van bekwaamheid afleggen.

Meerwaarde
Studenten die deelnemen aan de Masterclass Rechtspraktijk, krijgen alle verplichte, theoretische vakken die zij normaliter binnen hun opleiding als advocaat-stagiaire zouden krijgen. Maar zij kunnen rekenen op méér. Zo wordt in de bijeenkomsten van de Masterclass ingespeeld op de actualiteit, recente discussies binnen de politiek en de wetenschap. Daarnaast krijgen de studenten binnen de twee stages de mogelijkheid om intensief kennis te maken met de dagelijkse gang van zaken binnen een advocatenkantoor. Zij leren wat het beroep van advocaat inhoudt en krijgen de gelegenheid hun analytische, juridische en communicatieve vaardigheden verder te ontwikkelen.

Samenwerking met beroepspraktijk
Om de Masterclass Rechtspraktijk vorm te geven heeft de faculteit Rechtsgeleerdheid intensief en vruchtbaar samengewerkt met de deelnemende partners. Onder hen bevinden zich gerenommeerde advocatenkantoren uit Utrecht en de Randstad, waaronder CMS Derks Star Busmann (Utrecht) en Loyens & Loeff (Amsterdam), alsook C&E Bankiers (Utrecht). De inbreng van de beroepspraktijk uit zich onder meer in het leveren van gastdocenten. Het onderwijs wordt voor het grootste deel verzorgd door ervaren advocaten uit de praktijk naast een kleine, vaste groep docenten van de faculteit. Daarnaast leveren de partners een belangrijke bijdrage als het gaat om advisering over de opzet, en, 'last but not least', de financiering van de opleiding.

Meer informatie
Vrijdag 20 mei 2005, 16.00 - 18.00 uur
Raadzaal, Achter Sint Pieter 200, Utrecht
Ondertekening Convenant Masterclass Rechtspraktijk

Voorlichter Roy Meijer, (030) 253 3705, r.meijer@csc.uu.nl