Gemeente IJsselstein


Koningin Beatrix viert Zilveren regeringsjubileum in IJsselstein woensdag, 18 mei 2005 - 10:34 CET

In het kader van haar 25-jarig jubileum brengt koningin Beatrix aanstaande vrijdag 20 mei een bezoek aan IJsselstein.

Verheugd heeft burgemeester mr. drs. Th.E.M. Wijte deze mededeling van de Commissaris van de Koningin ontvangen.

Koningin Beatrix, copyright: RVD IJsselstein heeft al meerdere malen koninklijk bezoek gehad. In 1971 bracht Koningin Juliana een bezoek aan onze stad en Koningin Beatrix in september 1983. Het is een grote eer dat Koningin Beatrix wederom IJsselstein bezoekt om samen met onze inwoners haar Zilveren Regeringsjubileum te vieren. Het benadrukt de band die onze stad al eeuwenlang onderhoudt met het Koningshuis van Oranje-Nassau.

Op 30 april 2005 is het precies 25 jaar geleden dat Hare Majesteit Koningin der Nederlanden werd. Vanaf eind april tot eind 2005 wordt er, verspreid over het Koninkrijk, een aantal activiteiten georganiseerd. Een onderdeel van de festiviteiten is het bezoek dat de Koningin aan elk van de provincies zal brengen.

Meer informatie over het zilveren jubileum van Koningin Beatrix: provincie Utrecht
www.25jaarkoninginbeatrix.nl

Bezoek aan IJsselstein
In tegenstelling tot eerdere berichten doet de koningin het Historisch Stadhuis niet aan en is er géén wandeling door de historische binnenstad.
Op het programma staat eerst een vergadering met het college van Gedeputeerde Staten in het stadhuis. Hierna kan het wooncomplex De Meridiaan (IJsselstein-Zuid) rekenen op een bezoek van de Koningin. Hierna bezoekt zij het Mobilion (Utrecht) en Woerden.

Koningin Beatrix is Barones van IJsselstein. Als Baroniestad hebben wij een actieve Oranjevereniging en vele inwoners die het Koningshuis een warm hart toedragen. Wilt u het bezoek niet onopgemerkt voorbij laten gaan en van nabij meemaken, dan zijn er vier momenten om haar te zien: bij aankomst en vertrek op de Overtoom én (buiten) bij de Meridiaan.

Oranje op Overtoom en in Meridiaan
De Koningin arriveert om ongeveer 12.50 uur bij het stadhuis (Overtoom) waar zij wordt verwelkomd door mr. B. Staal, commissaris van de Koningin en burgemeester mr. drs. Th.E.M. Wijte. Na de vergadering met de gedeputeerden van de provincie verlaat de Koningin om 13.40 uur het stadhuis. Hare Majesteit wordt feestelijk én muzikaal begeleid als zij naar de bus loopt die haar gezelschap naar de Meridiaan rijdt: op de Overtoom geeft Fulco's Regionaal Mannenkoor een voorproefje van de premièrevoorstelling van diezelfde avond. In Fulcotheater wordt op 20 en 21 mei as. immers de bijzondere multiculturele theaterproductie Vlucht door de wereldculturen opgevoerd.

Aangekomen bij de Meridiaan - tegen 13.50 uur - is er een besloten rondleiding; koor De Baronnye zorgt voor een passend muzikaal welkom. In de Meridiaan krijgt de Koningin een korte presentatie over de ontwikkeling van IJsselstein-Zuid en zij praat met enkele Meridiaanbewoners. Tegen 14.10 uur vertrekt de Koningin richting Utrecht. Hare Majesteit wordt muzikaal uitgezwaaid met medewerking van het Fanfareorkest Excelsior en met de bijna 800 leerlingen van de drie basisscholen De Torenuil, De Ark en De Pijler.