TROS

Afdeling Communicatie
Hilversum, 18-05-2005

Televisie
VERMIST
Uitzending vrijdag 20 mei
Nederland 2 - 21.29 uur

Award tros vermist naar belgische superspeurder

De 'Vergeet-me-niet Award' valt dit jaar ten deel aan de Belgische politiecommissaris Alain Remue. De onderscheiding zal in het programma VERMIST van 20 mei worden uitgereikt.

Alain Remue ontvangt de Award omdat hij zich als hoofd van de Cel Vermiste Personen van de Belgische Federale Politie buitengewoon verdienstelijk heeft gemaakt voor de opsporing van vermiste kinderen. Commissaris Remue was direct betrokken bij de ontknoping van de Dutroux-affaire. Remue staat bekend als een gedreven speurder, die dag en nacht in touw is om de verdwenen of ontvoerde personen terug te vinden. Vorig jaar werden in België 90 procent van de 1000 vermissingen opgelost door Remue en zijn team. Alain Remue zette zich ook in voor de opsporing van de vermiste Nederlandse meisjes Rosa van der Palen en Tanja Groen.

De 'Vergeet-me-niet Award' is ingesteld door VERMIST in het kader van de Internationale Dag van de Vermiste Kinderen (25 mei). De onderscheiding wordt in de uitzending van VERMIST van 20 mei overhandigd door Corrie van Buuren. Haar kind en kleinkind waren 5 jaar vermist, voordat ze in een graf in de duinen werden teruggevonden.

MOEDER WANHOOPT OM ONTVOERDE KINDEREN

Het hartverscheurende verhaal van de naar Syrië ontvoerde kinderen van Janneke Schoonhoven. Sara Hafez (9 jaar) en haar autistische broertje Ammar (11 jaar) werden in de zomer van 2004 meegesmokkeld naar het geboorteland van hun vader. Twee keer reisde Janneke naar Damascus in een wanhopige poging om ze mee te kunnen nemen naar Nederland. Beide keren kreeg ze de kinderen wel te zien, maar moest ze onverrichter zake terugkeren. Janneke: "Ik ben twee keer dood gegaan. Nog steeds zie ik de snoetjes van de kinderen achter het raam. Schreeuwend en smekend om met mij mee terug te mogen." Vanaf het moment van Jannekes scheiding heeft haar ex-man gedreigd de kinderen mee te nemen. "Hij zei: ik pak jou af wat je het dierbaarst is en dat zijn je kinderen!"

Janneke heeft schrijnende ervaringen met de Nederlandse autoriteiten, die haar nauwelijks hebben geholpen. Intussen gaat het bergafwaarts met Sara en Ammar, volgens Janneke. "Het gaat heel slecht met hen. Ammar krijgt veel klappen, hij wordt niet begrepen. Sara probeert te overleven door goed haar best te doen. Houdt een vader van zijn kinderen als hij ze alles afpakt? Is dat liefde?"


*Bijlage: foto's van Ammar en Sara Hafez.

*Attentie: de mogelijkheid bestaat Janneke Schoonhoven te interviewen.




TROS