UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

Persaankondiging

Middelbare scholieren strijden om Eureka Cup

Honderd jaar nadat Albert Einstein zijn belangrijkste theorieën wereldkundig maakte, strijden 250 leerlingen uit de eerste vier klassen van het Voortgezet Onderwijs op het Science Park Amsterdam om de Eureka Cup. Op vrijdag 20 mei aanstaande zijn prijzen te winnen voor het bouwen van de beste waterraket, de langste kettingreactie, persoonsherkenning met behulp van diverse sensoren, kunstzinnige natuurkunde, de mooiste compositiefoto en sterrenkundige hoekmetingen. De deelnemende scholieren komen uit het hele land.

Naast de wedstrijden vinden op 20 mei allerlei spannende experimenten plaats op de Natuurkundekermis, die laat zien dat natuurkunde helemaal niet saai is, maar juist enorm fascinerend en met heel veel toekomstperspectief. Verder is er een interactieve show en worden er diverse colleges gegeven speciaal gericht op middelbare scholieren. Het geheel wordt feestelijke omlijst door levende muziek en diverse attracties. Het doel van de Eureka Cup is meer jongeren te interesseren voor een bètastudie in het hoger onderwijs, om zo de kenniseconomie te stimuleren.

De Eureka Cup wordt georganiseerd door vier Amsterdamse natuurwetenschappelijke instellingen: het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (Amolf), het Nationaal Instituut voor Kernfysica en Hoge-Energie Fysica (Nikhef), de Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam. De wedstrijden zijn onderdeel van een reeks activiteiten die dit jaar plaatsvindt onder de vlag van het Internationale Jaar van de Natuurkunde. Het is dit jaar exact honderd jaar geleden dat Albert Einstein zijn belangrijkste theorieën wereldkundig maakte en daarmee onze wereld voorgoed veranderde.

Programma

10:00-12:00 uur Compositiefotografie
Persoonsherkenning
Waterraket

12:00-13:00 uur Pauze

13:00-15:00 uur Physics on stage
Hemelse lantaarnpaal
Kettingreactie
Waterraket

15:30 uur Prijsuitreiking

16:00 uur Sluiting

Locatie

Science Park Amsterdam
Kruislaan 409 (bij Nikhef)
Amsterdam

Voor meer informatie
UvA Persvoorlichting 020 525 26 95
persvoorlichting@uva.nl

18 mei 05 16:30