Gemeente Schiedam


Marhaba Maroc - Welkom Marokko

Het Voorjaar in Schiedam kent in 2005 een gevarieerd programma voor jong en oud. De hele maand is het Poëziemaand in Schiedam, op 20 en 21 mei vindt het bijzondere festival Marhaba Maroc plaats. De meimaand wordt afgesloten met heerlijke muziek tijdens Lente Jazz en het is genieten in de Plantage tijdens de Dag van het Park.

Dit jaar vieren Marokko en Nederland vierhonderd jaar officiële banden. Ook Schiedam viert feest! Nederlandse Schiedammers, Marokkaanse Schiedammers en anderen hebben samen een programma gemaakt, dat niet alleen op verschillende plaatsen in Schiedam, maar ook in Marokko plaatsvindt. Centraal staat de verbinding tussen het park de Plantage in Schiedam en het park L'
Hermitage in Casablanca.

Er vinden verschillende culturele programma
¿s plaats, maar het hoogtepunt in mei is het festival Marhaba Maroc. Op vrijdag 20 mei start het festival in Artoteek Schiedam om 19.30 uur met een openingstentoonstelling waarin het park L¿Hermitage centraal staat. In de Artoteek Schiedam wordt tot het begin van de zomer een grote maquette van het park in Casablanca gepresenteerd. Tegelijkertijd geeft een fototentoonstelling met werk van de Schiedamse fotograaf Sjef van Duin een boeiend beeld van deze stad en haar bewoners. De opening in de Artoteek bestaat uit een modeshow met traditionele Marokkaanse kleding georganiseerd door Jackie Habets en een videoprogramma met 1-minutenfilms van Casablanca. DJ Saif zorgt voor de muziek.

Op zaterdag 21 mei vindt in de Plantage een groots cultureel programma met artiesten uit binnen- en buitenland plaats. Bands uit Marokko en Nederland, buikdansers, stand-up comedians en verhalenvertellers treden op temidden van een markt die nog het meest doet denken aan de Jamaa El Fna in Marrakech. Vanaf 14.00 uur kan het publiek genieten van Marokkaanse dans van Radia, Raï van El Haouari, Kasba treedt op en om 19.30 uur vult het park zich met Berbermuziek van Mimoun Rafroua en Hicham Riffi. In de Plantage worden twee Chaima ¿s, traditionele Marokkaanse tenten, opgezet en er is een markt met traditionele en moderne Marokkaanse kunst en kunstnijverheid, muziek en hapjes. Daarnaast zijn er workshops buikdans en henna, kalligrafie en rap. Als afsluiting van het festival worden in De Plantage op groot scherm de film `Shouf Shouf Habibi¿ getoond. Hiermee wordt een dag vol Marokkaanse cultuur afgesloten met zinnenprikkelende beelden. Het hele programma is te bezichtigen op www.marhabamaroc.nl.

Informatie over evenementen en activiteiten in Schiedam: www.evenementeninschiedam.nl en www.schiedam.nl

Marhaba Maroc

vrijdag 20 mei vanaf 19.30 uur: opening Artoteek Schiedam

zaterdag 21 mei vanaf 12.00 uur: de Plantage

toegang gratis