Gemeente Assen


Uitwisselingsprogramma Stedenband Naledi

Assen, 19 mei 2005

In het kader van het programma Gemeentelijke Samenwerking met Ontwikkelingslanden, ontvangt de gemeente Assen van 20 tot en met 27 mei een delegatie van drie personen uit de gemeente Naledi, Zuid Afrika. De stage van dit jaar staat in het teken van het schrijven van een actieplan voor activiteiten die rondom de HIV/Aids problematiek in Naledi opgezet kunnen worden. De nadruk ligt hierbij op thema's als omgangsregelingen, privacy en gedragscodes.

Naledi is een gemeente in Bophirima Region in de provincie North-West in Zuid-Afrika. Vryburg, de stad waar onze Zuid-Afrikaanse gasten vandaan komen, is het regionale centrum. De inwoners van de gemeente Naledi kampen dagelijks met de problemen die HIV/Aids veroorzaakt. Naar schatting is 40 tot 60 procent van de bevolking besmet met het virus. In de toekomst zal dit percentage waarschijnlijk stijgen. Een goede aanpak van deze problematiek is noodzakelijk. Gemeente Assen wil Naledi hier graag bij helpen.

De afvaardiging van Naledi brengt onder andere een bezoek aan Gevangenis Norgerhaven en de Ambulante Verslavingszorg Noord Nederland. Naast HIV/Aids gerelateerde activiteiten, krijgt het programma ook een sociale en culturele invulling. Zo is er een bezoek aan Art Explosion en een rondleiding door Orvelte.