Gemeente Leeuwarden

PvdA-brief: ondernemen in Leeuwarden valt niet mee

Bron: (20-05-2005)
Aan het College van Burgemeester en Wethouders,

Geacht College,

De PvdA fractie heeft de afgelopen maanden met ondernemers gesproken. Allerlei zaken die te maken hebben met het ondernemen in Leeuwarden zijn daarbij aan de orde geweest. Veel zaken lopen goed maar wij hebben ook grote en kleine ergernissen gehoord. Ondernemen in Leeuwarden valt niet altijd mee.

Ons uitgangspunt is dat ondernemers in Leeuwarden erg belangrijk zijn: zonder ondernemers geen werk en dus voor meer mensen werkloosheid. Daarnaast moeten
ondernemers in Leeuwarden het gevoel hebben dat zij nodig zijn en zo nodig gesteund worden. Dat gevoel ontbreekt jammer genoeg soms.

De PvdA fractie stuurt deze brief aan het College om een aantal zaken onder de aandacht te brengen, opdat het College dit zo snel mogelijk kan verbeteren. Wij doen een aantal aanbevelingen die naar onze mening de relatie tussen ondernemers en de gemeente kunnen verbeteren.


1. De bereikbaarheid van het bedrijvenloket Als ondernemers in Leeuwarden nieuw zijn kennen zij de regels in deze stad niet. Voor ondernemers is het soms lastig om er achter te komen waar ze moeten zijn. Voor dit probleem heeft de gemeente Leeuwarden een bedrijvenloket ingesteld, maar het schijnt soms erg moeilijk te zijn om dit ondernemersloket te bereiken en ondernemers komen daardoor niet altijd op de goede plek terecht met hun vragen. De PvdA fractie wil daarom de volgende aanbeveling doen: Iedereen die een bedrijf begint
krijgt een welkomstpakket (krijgen nieuwe inwoners ook) met daarin informatie waar ondernemers moeten zijn met hun vragen, en een naam en telefoon- nummer van een contactpersoon van onze gemeente. Deze contactpersoon is het aanspreekpunt voor de ondernemer en onderhoudt ook het contact wanneer er iets niet goed loopt.


2. Welkom voor nieuwe ondernemers Wanneer een nieuwe ondernemer zich in Leeuwarden zich vestigt krijgt hij bezoek van de wethouder of een ambtenaar om hem welkom te heten. Dit zou ook kunnen door maandelijks de nieuwe ondernemers op het stadhuis welkom te heten en het een en ander te vertellen over de gemeente en wat zij kunnen verwachten.


3. Bedrijvenloket beter bekend maken Het bedrijvenloket: is nog niet algemeen bekend. Het zou goed zijn om meer naar buiten te treden. Zoek de ondernemers op, bezoek hun vergaderingen en leg uit wat het loket voor hen kan betekenen


4. Verbeter de informatie over vergunningen Wij horen steeds erg negatieve verhalen over vergunningen: Zorg dat per activiteit een soort van stroomschema beschikbaar is waarin staat welke vergunning waar voor nodig is en ook welke organisatie daarvoor verantwoordelijk is, zoals brandweer, politie, gemeente. Voer verder zou het voorstel van de PvdA voor een integrale vergunningaanvraag zo snel mogelijk uit. Dit voorstel is in juni 2004 door de Gemeenteraad al vastgesteld.


5. Zoek oplossingen en geen problemen Wanneer ondernemers activiteiten willen organiseren horen we nog te vaak dat zij niet echt medewerking krijgen van de gemeente. In plaats van beperkingen op te werpen moet dit meer gezien worden als een kans. Laten we dat meer uitdragen. Wanneer er beperkingen zijn moeten we zoeken naar oplossingen en niet nog meer problemen opwerpen.


6. Schrap onnodige regels
Laten we als gemeente ook meer kijken naar beperking van vergunningen en onnodige regels schrappen


7. Zorg voor betere verwijsborden Om bij winkelgebieden te komen moet de snelste en de kortste route naar de binnenstad aangegeven worden. Het is belangrijk om dan ook te denken aan de uiteinden van de binnenstad: de Voorstreek en de Tuinen horen er ook bij!

Deze aanbevelingen zijn volgens ons niet zo moeilijk om uit te voeren.

We zouden graag van het College horen wat zij hiervan vindt.

Namens de fractie van de PvdA

Amerins Dikken,
Fractievoorzitter