Gemeente Gilze en Rijen

College schaft snelheidsdisplay aan

Het college heeft besloten een snelheidsinformatiedisplay aan te schaffen. Het gaat om een mobiele display die op meerdere plaatsen in de gemeente kan worden opgesteld.

Aanleiding is een handtekeningenactie van 52 adressen in de omgeving van de Mary Zeldenrustlaan. De bewoners vroegen om maatregelen om de verkeerssituatie veiliger te maken. Inmiddels zijn in de bochten van de Mary Zeldenrustlaan bochtbegeleidingsborden geplaatst en zullen enkele oversteekplaatsen voor fietsers duidelijk gemarkeerd worden.

De aanschaf van het snelheidsinformatiedisplay is ook onderdeel van de maatregelen. Op 21 maart 2005 is de display al als proef aan de Mary Zeldenrustlaan geplaatst. De display is uitgerust met een ingebouwde radar die de snelheid van de voertuigen vaststelt. Aan de weggebruikers wordt de rijsnelheid getoond in combinatie met een huilend of lachend gezichtje. Uit de proefopstelling bleek dat de display een positief effect heeft op de gereden snelheid van passerende voertuigen.

Behalve aan de Mary Zeldenrustlaan wil het college de display ook op andere plaatsen gaan inzetten. Daarbij wordt vooral gedacht aan wegen waarlangs schoolgaande kinderen lopen of fietsen.

Top

11 mei 2005

Gemeente sluit 2004 af met lager tekort dan verwacht

De gemeente Gilze en Rijen heeft 2004 financieel afgesloten met een tekort van 663.600. Dit tekort is fors lager uitgevallen dan medio 2004 op grond van de managementsrapportages werd verwacht.

Het verschil tussen het rekeningresultaat en de eerdere prognose wordt in positieve zin vooral veroorzaakt doordat de algemene uitkering van het Rijk hoger uitviel dan vooraf verwacht. Ook het niet gebruiken van de post onvoorzien had een gunstige invloed op het tekort.

Een belangrijke oorzaak van het tekort is gelegen in de financiële gevolgen van de Wet werk en bijstand. De kosten hiervan zijn 500.000 hoger uitgevallen dan in de oorspronkelijke begroting was opgenomen. Deels is dit veroorzaakt door een lagere bijdrage van het Rijk voor deze regeling ( 260.000) en deels door het toename van het beroep op de Wet werk en bijstand ( 240.000). Deze hogere lasten zijn overigens bij de tussentijdse managementsrapportages steeds in de begroting verwerkt.

De financiële cijfers over 2004 zijn nog niet officieel vastgesteld. Eerst vindt een accountantscontrole plaats. Daarna stelt het college de definitieve jaarrekening vast en die wordt ter goedkeuring aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft dit voor 9 juni op de agenda staan.

Top

Top
Top