Gemeente Hoorn


Hoornse steun voor monumentale kerken en bezit non-profitorganisaties

Persbericht d.d.: 19 mei 2005

De gemeente Hoorn vindt het onaanvaardbaar dat vooral kerken en non-profitorganisaties de dupe dreigen te worden van de afnemende rijkssteun voor monumenten. Het belang van het kwalitatief op peil houden van belangrijke rijksmonumenten is zo groot dat de gemeente nu zelf bijspringt. Het geld komt uit het Restauratiefonds, dat tot op heden uitsluitend bedoeld was voor de aanpak van gemeentelijke monumenten. De gemeente is ook van plan om de regeling voor gemeentelijke monumenten te verbeteren. Het college van burgemeester en wethouders gaat de gemeenteraad voorstellen om een subsidieregeling vast te stellen waarbij naast gemeentelijke monumenten ook bepaalde categorieën rijksmonumenten in aanmerking komen voor financiële steun. Het gaat daarbij om monumentale kerken en bezit van non-profitorganisaties zoals de stichting Stadsherstel en de Vereniging Hendrick de Keyser.

Eigenaren van rijksmonumenten kunnen een beroep doen op de rijksregeling BRRM-1997. Deze regeling is zodanig uitgekleed dat er nog nauwelijks geld overblijft voor kerken en non-profitorganisaties. De door het rijk aangekondigde nieuwe BRIM-regeling maakt deze situatie niet beter. De situatie van kerken en non-profitorganisaties is slechter dan van andere eigenaren van rijksmonumenten, omdat deze laatste categorie in aanmerking komt voor een lening met een lage rente van het Nationaal Restauratiefonds en fiscale mogelijkheden heeft.

Stimuleringsbijdrage
Op korte termijn doen zich problemen voor bij de Oosterkerk (vanwege de bestrijding van de boktor), de Cyriacuskerk, de toren van de NH-kerk in Westerblokker en in mindere mate bij de Noorderkerk en de NH-kerk van Zwaag. De nieuwe subsidieregeling maakt het mogelijk om een stimuleringsbijdrage van EUR 50.000,-- te verstrekken voor het aanpakken van de problemen. Een bijdrage is alleen mogelijk als subsidiering uit andere bronnen niet mogelijk is. Om te voorkomen dat het restauratiefonds te snel uitgeput raakt, geldt een jaarlijks subsidieplafond van EUR 200.000,--.

Voor het restaureren van gemeentelijke monumenten kon tot op heden een lening met een lage rente worden verstrekt. De belangstelling daarvoor bleef echter achter bij de verwachtingen. Voor veel eigenaren is de mogelijkheid van een bijdrage-ineens aantrekkelijker. Om de kwalitatieve instandhouding van gemeentelijke monumenten te bevorderen, wordt daarom een bijdrage-ineens van maximaal EUR 5.000,-- mogelijk gemaakt.

Het voorstel van burgemeester en wethouders wordt op 30 juni 2005 behandeld in de raadscommissie Welzijn en Volksgezondheid en op 5 juli 2005 in de gemeenteraad.

---