Gemeente Hoorn


Inrichting Grote Oost wordt aangepast

Persbericht d.d.: 19 mei 2005

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hoorn vragen de gemeenteraad een krediet beschikbaar te stellen voor aanpassing van de inrichting van het westelijk deel van het Grote Oost. De werkzaamheden bestaan uit:

* de plaatsing van een rij gietijzeren lichtmasten aan de zuidzijde van de rijbaan

* het aanbrengen van een verhoogde inrit ter hoogte van de Roode Steen en een verhoogde uitrit op de hoek met de Wijdebrugsteeg
* het aanbrengen van nieuwe brede betonbanden op de plaats van de huidige molgoot

Zo ontstaat optisch een duidelijke scheiding tussen de loopzone en de rijbaan.

Het Grote Oost is in 1999 opnieuw ingericht. De vormgeving is toen afgestemd op een autovrije Roode Steen en een Grote Oost, waar voetgangers het primaat hebben en automobilisten en fietsers te gast zijn.
De afsluiting van de Roode Steen, zoals die er in juli vorig jaar korte tijd is geweest, was onder andere ingegeven door de wens om de verkeersproblemen zoals bewoners van het Grote Oost die beleven, op te lossen (fout parkeren, te hard rijden, rijden op de loopstroken).

Nu afsluiting van de Roode Steen door een uitspraak van de voorzieningenrechter vooralsnog van de baan is, hebben B en W besloten maatregelen te treffen om ongewenst gedrag van automobilisten tegen te gaan. Op 18 april heeft overleg met de betrokken bewoners plaatsgevonden over de verkeerssituatie op het Grote Oost en hebben de bewoners zich kunnen uitspreken over de maatregelen die zij wenselijk achten

Het voorstel komt op 31 mei aan de orde in de commissie Stadsontwikkeling en Leefomgeving en vervolgens op 14 juni in de gemeenteraad. Uitvoering zal in het najaar plaatsvinden. De effect van de aanpassingen wordt gemeten door verkeerstellingen en snelheidsmetingen voor en na uitvoering van de aanpassingen.
---