Gemeente Leiden

Jaarlijkse jeugdverkeersexamens van start in Leiden

Op donderdag 19 mei zijn de praktische verkeersexamens voor leerlingen van de Leidse basisscholen weer van start gegaan. In totaal nemen er ruim 1.100 leerlingen, vooral uit groep 7, deel aan het examen. Sinds het begin van het schooljaar zijn zij bezig met verkeerslessen. In april deden de leerlingen het theoretisch verkeersexamen. Als ze voor beide examens slagen, krijgen ze het Verkeersdiploma.

De basisscholen zijn verdeeld in zes groepen. Elke groep rijdt in principe een examenroute in de buurt van de eigen school. Reden hiervoor is dat de kinderen in deze omgeving ook in werkelijkheid het meest zullen fietsen. Naast het fietsen van een route, wordt ook de veiligheid van de fietsen van de kinderen bekeken. Waar nodig krijgen de kinderen tips om hun fiets veiliger te maken.

Net zoals vorig jaar, zijn er ook weer allochtone vrouwen die het examen afleggen. Dit gebeurt op de laatste examendag, vrijdag 27 mei. Het gaat om vrouwen die een fietscursus hebben gevolgd bij de Leidse Welzijnsorganisatie. Het examen is de afsluiting van deze cursus.

Het praktisch verkeersexamen wordt georganiseerd door de politie Hollands Midden en de gemeente Leiden. Zij worden hierbij geholpen door 3VO en talloze vrijwilligers, vaak ouders van deelnemende leerlingen. Zonder de inzet van deze ouders is het niet mogelijk om het examen te houden, omdat de veiligheid van de leerlingen tijdens de route dan niet voldoende kan worden gegarandeerd. De gemeente Leiden en de politie Hollands Midden willen dus ook hun complimenten overbrengen aan deze vrijwilligers.

Overzicht data:
Donderdag 19 mei Professorenwijk
Vrijdag 20 mei Zuid-West
Dinsdag 24 mei Stevenshof
Woensdag 25 mei Morswijk
Donderdag 26 mei Noord en de Kooi
Vrijdag 27 mei Merenwijk

---
Nadere informatie:
Marlieke van der Lelij, dienst Cultuur en Educatie Telefoon: (071) 516 53 28

---- --