FNV KIEM

Succes voor vakbeweging: geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden in Europa
Vrijdag 20 mei 2005 worden in de SER door sociale partners de handtekeningen gezet onder het SER-advies over de Dienstenrichtlijn.

Deze Richtlijn beoogt het dienstenverkeer binnen de Europese grenzen te regelen en heeft de afgelopen tijd veel stof en verwarring doen opwaaien. Vooral het land van oorsprongbeginsel (land van oorsprong bepaalt de regels en voorwaarden voor de te verrichten dienst) heeft bij veel organisaties en ook bij bonden veel onrust gestookt.

Vooral dankzij een grote Europese demonstratie in Brussel op 19 maart jl., heeft vakbeweging ervoor gezorgd dat in het huidige advies arbeidsovereenkomsten uitgesloten worden van dit land van oorsprongbeginsel. Dat betekent kortweg gezegd dat er binnen de Europese grenzen geen concurrentievoordeel kan worden behaald door Tsjechische werknemers naar Nederland te halen op basis van Tsjechische arbeidsvoorwaarden. Als er al Europese werknemers tijdelijk in Nederland komen werken, dan zal dat gebeuren op basis van de (minimale) Nederlandse arbeidsvoorwaarden en met de koppeling naar de WET WAGA (WET Arbeidsvoorwaarden Grensoverschrijdende Arbeid) zal daarnaast in de meeste bedrijfstakken ook nog eens het CAO-loon uitbetaald moeten gaan worden.

Een ander belangrijk punt voor de vakbeweging is dat de controle op illegale arbeid verbeterd dient te worden. Op dit moment komt het nog te vaak voor dat buitenlandse werknemers illegaal in Nederland arbeid kunnen verrichten. In het SER-advies wordt ervoor gepleit om de controlemogelijkheden aanzienlijk te verscherpen en te komen tot een meldingsplicht van buitenlandse werknemers door de werkgever. Het Kabinet heeft inmiddels al in positieve zin gereageerd op het ontwerpadvies en neemt de meeste aanbevelingen van de SER over in haar beleid.

---