Politie Flevoland

Stijging veiligheidsgevoel Flevolander

Flevoland 20-05-2005 - Eerste resultaten Politie Monitor Bevolking 2005 bekend

De Flevolander voelt zich steeds veiliger. Dat blijkt uit de Politie Monitor Bevolking (PMB) 2005. Het veiligheidsgevoel steeg van 76,2 naar 78,9 %. Twee jaar geleden was dat nog 70,9 %. Sinds 1993 is dat percentage niet zo hoog geweest. Daarmee behoort Flevoland weer tot de veiligste regios van het land, aldus plaatsvervangend korpschef Wim Kleinhuis vrijdag tijdens een persbijeenkomst.

Het zijn de eerste uitkomsten van de PMB, waarvan een aantal gegevens bekend is gemaakt in het Jaarverslag van de Nederlandse politie. Deze werden vrijdag in Lelystad gepresenteerd door het Flevolandse korps.

Medio juni

De PMB meet sinds 1993 hoe de burger tegen het functioneren van de politie aankijkt. Zaken als slachtofferschap, beschikbaarheid en tevredenheid komen aan bod. Dat gebeurt door middel van telefonische enquêtes. Sinds 2003 vindt de PMB jaarlijks plaats. De volledige PMB dat wil zeggen alle gegevens per korps - verschijnt medio juni. Dit jaar is een zogenaamd groot PMB gehouden, waarbij in totaal meer dan vierduizend inwoners uit Flevoland zijn benaderd.

Verder steeg de meldingsbereidheid van 33,2 naar 40,4 % en de bereidheid om daadwerkelijk aangifte te doen van 25,5 naar 31,3 %. Bewoners van Flevoland zijn minder tevreden zijn over het laatste contact als het gaat om aangifte/melding.

Zuilen

Enkele verbeterpunten die het korps daarom genomen heeft, is het introduceren van digitale aangifte in 2001 via
www.politie.nl/flevoland, maar ook de aanpak van het project Service en Intake. Ook is een aangiftemap ontwikkeld en heeft Politie Flevoland een externe folderlijn ontwikkeld, waarin informatie wordt gegeven over het korps, de belangrijkheid van aangifte doen en preventietips.

Heel recent is het plaatsen van zogenaamde aangiftezuilen in de politiebureaus in Lelystad en in Almere. Deze worden binnenkort in gebruik genomen.