Gemeente Den Haag

mei 2005
Overdracht ambtsketting Kinderdirecteurschap Gemeentemuseum (18 mei)

Het Kinderdirecteurschap van het Gemeentemuseum in Den Haag wordt op vrijdag 20 mei 2005 om 14.45 uur overgedragen. Dit gebeurt op de openbare basisschool A.M.G. Schmidtschool. Huidige Kinderdirecteur Anna Stupers, een leerling van groep 8 van de A.M.G. Schmidtschool, draagt de ambtsketting over aan haar opvolger. De naam van de opvolger wordt die middag bekend gemaakt. De school neemt na negen jaar afscheid van het Kinderdirecteurschap. In de nieuwe vorm gaat het directeurschap rouleren binnen de basisscholen in het Statenkwartier.

De naam van de nieuwe Kinderdirecteur is nog niet bekend, wel is zeker dat het een leerling van de Boldingschool is. Ieder jaar komt er een nieuwe Kinderdirecteur, gekozen uit één van de basisscholen in het Statenkwartier. "We krijgen het directeurschap hopelijk weer terug over een aantal jaren, als wij weer aan de beurt zijn," aldus Rubi Hendriks, directeur van de A.M.G. Schmidtschool. De overdracht van de ambtsketting gebeurt in aanwezigheid van Jet van Overeem, hoofd Educatie van het Gemeentemuseum Den Haag.

Ideeën
De Kinderdirecteur heeft vele taken. Hij of zij moet het Gemeentemuseum van onder tot boven leren kennen, inclusief de depots. De Kinderdirecteur helpt met het maken van Kindertours, een opdrachtentocht door het museum. Hij of zij mag altijd ideeën aandragen om meer kinderen naar het Gemeentemuseum te laten komen. Aan het einde van het jaar maakt de Kinderdirecteur een project voor zijn of haar klas. Dit jaar heeft Anna met haar klas een fotoproject gemaakt. Verder geeft de Kinderdirecteur natuurlijk interviews en gaat veel op de foto.

De A.M.G. Schmidtschool heeft meer affiniteit met kunst dan alleen het Kinderdirecteurschap. Op 20 mei, de geboortedag van kinderboekenschrijfster Annie M.G. Schmidt, wordt op de school een festival georganiseerd door de leerlingen voor hun ouders. Binnen het thema kunst en cultuur worden er presentaties gegeven van workshops die in deze week worden gevolgd door de leerlingen. Als afsluiting van het festival wordt om 14.45 uur het Kinderdirecteurschap overgedragen.