Gemeente Den Haag

mei 2005
Meer keuze in aanbod vrijetijdsvoorzieningen (20 mei)

Een kinderspeelhal, bioscopen, fitness- en healthcentra en nieuwe, kleinschalige attracties: met dit soort voorzieningen wil Den Haag de mogelijkheden voor vrijetijdsbesteding in de stad verruimen. Daarnaast wil de gemeente een evenementen/topsporthal en een nieuwe congresaccommodatie realiseren. Dit staat in de leisurenota die het college van burgemeester en wethouders vandaag naar de gemeenteraad stuurt.

Met de nieuwe voorzieningen wil het college meer bezoekers naar de stad trekken en bevorderen dat ze langer in de stad verblijven. Ook moet het aantrekkelijker worden om buiten het toeristenseizoen naar Den Haag te komen. "Den Haag moet nóg aantrekkelijker worden," aldus wethouder Economie Pieter Van Woensel. "We willen dat mensen vaker komen, langer blijven en meer uitgeven. Dat is goed voor de economie en werkgelegenheid in de stad."

Sterke punten van Den Haag bij de ontwikkeling van nieuwe vrijetijdsvoorzieningen zijn: kust en zee, cultuur, zakelijk toerisme en Den Haag als Koninklijke Residentie en regeringsstad. Met name de profilering van Den Haag als (inter)nationale cultuurstad moet volgens het college worden versterkt. Bij de invulling van de voorzieningen wordt uitgegaan van de wensen van de bezoeker zoals gemak, sfeer en diversiteit.

In de leisurenota wijst het college de Binnenstad en Scheveningen aan als de belangrijkste gebieden voor de vestiging van nieuwe commerciële vrijetijdsvoorzieningen. Voor de binnenstad wordt gezocht naar een nieuwe trekker, bijvoorbeeld een kleinschalige attractie. Ook wil het college in de binnenstad een nieuwe, hoogwaardige congresaccommodatie realiseren voor internationale congressen. Verder wordt ingezet op versterking van het Spui als uitgaansboulevard voor een breed publiek en het transformeren van het Spuiplein tot een markant en herkenbaar cultuurcentrum. In Scheveningen moeten meer voorzieningen komen die de aantrekkelijkheid van de badplaats buiten het hoogseizoen vergroten. Voor Scheveningen Haven wordt gedacht aan een een zeilcentrum, een vijf-sterrenhotel, culturele voorzieningen en een beachsportstadion en Kijkduin zal worden ontwikkeld als een resortachtige badplaats voor met name families.