Gemeente Wageningen

Geen rouwcentrum bij de begraafplaats

Burgemeester en wethouders hebben besloten dat de gemeente geen rouwcentrum bij de begraafplaats zal bouwen. Het bouwen van een nieuwe aula met rouwcentrum werd lange tijd gezien als mogelijkheid om daarmee de gebruiksmogelijkheden van de aula te verbeteren.

Met het toevoegen van een rouwcentrum dat zou worden verhuurd en in exploitatie gegeven aan twee uitvaartondernemers in Wageningen zou tevens een andere plek zijn gevonden voor rouwcentrum 't Hoge Heem aan de Geertjesweg. Omdat de investeringen onvoldoende gedekt kunnen worden uit de huuropbrengsten zou de gemeente jaarlijks een aanzienlijk bedrag tekort komen op de exploitatie van de gebouwen. Het college zal nu zoeken naar mogelijkheden om de aula op een sobere wijze zodanig op te knappen dat deze voorziening op een waardige wijze een plek van ontmoeting kan zijn bij begrafenissen.

Bij de keuze omtrent de aula heeft meegewogen dat het college wil afzien van het bouwen van een crematorium op de begraafplaats. De mogelijkheden die daartoe waren opgenomen in het geldende bestemmingsplan hebben tot veel maatschappelijke weerstand geleid. Aan dit plangedeelte hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland destijds goedkeuring onthouden. Ook de bouw van een crematorium in Ede ziet het college als een reden om in Wageningen deze voorziening niet te realiseren.

Welke gevolgen het besluit heeft voor de herontwikkeling van de locatie Geertjesweg-Nobelweg-Postjesweg is niet bekend. In het structuurplan is voor deze locatie een buurtcentrum gedacht. Enkele ontwikkelende partijen hebben inmiddels gezamenlijk voor deze plek plannen aan de gemeente voorgelegd, waarin ook sprake is van een nieuwe supermarkt voor C1000 Mostert.