Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Coördinatie zorg voor zeldzame aandoeningen nog steeds onvoldoende
---

De VSOP heeft een publicatie uitgegeven waarin een aantal schrijnende verhalen van patiënten met een zeldzame ziekte aantoont dat er nog veel verbeterd moet worden in de zorg voor zeldzame aandoeningen:

"Als de informatie en communicatie beter was geweest, had ik vijf jaar eerder mijn behandeling kunnen starten."

"Niet iedere arts kent alle 8000 zeldzame ziekten, maar een tijdige diagnose had het leven van mijn dochter kunnen redden."

"Soms worden onderzoeken vier keer overgedaan. Beter overleg tussen behandelaars en een Elektronisch Patiënten Dossier zou veel onnodige onderzoeken kunnen besparen."

Bovenstaande voorbeelden komen uit het boek 'De patiënt aan het woord; ervaringen met zeldzame aandoeningen' dat op 9 mei is gepubliceerd. In deze uitgave, van de hand van de Werkgroep Zeldzame Aandoeningen (gefaciliteerd door de VSOP), staan vijf ervaringsverhalen van mensen met verschillende zeldzame aandoeningen.

Er blijkt veel eigen initiatief en doorzettingsvermogen nodig te zijn van deze patiënten om hun eigen zorg goed te regelen. "Er is van alles", zegt Epidermolysis Bullosa patiënt Bor Verkroost, "maar de bureaucratie is enorm en regels zijn vaak zo dat ze voor ons als patiënten met een zeldzame aandoening weer net niet van toepassing zijn. De coördinatie tussen behandelaars laat ook vaak te wensen over."

De oprichting van expertteams rond (clusters van) zeldzame aandoeningen zou een enorme verbetering zijn in de zorg en kwaliteit van leven voor mensen met een zeldzame aandoening. Door concentratie van deskundige specialisten die patiënten met zeldzame ziekten behandelen, kunnen deze specialisten binnen het team beter kennis vergaren, informatie verspreiden en behandelingen evalueren. "Uiteindelijk kan de investering in de expertteams terugverdiend worden door snellere diagnose en door betere preventie en behandeling kunnen ernstiger complicaties voorkomen worden" zo concludeert de werkgroep in haar slothoofdstuk, waarin aanbevelingen worden gedaan t.a.v. het verbeteren van het beleid rondom zeldzame aandoeningen.

Meer informatie op www.vsop.nl ISBN 90-804816-4-5

---