Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 17 mei 2005

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

College beantwoordt vragen VVD over mogelijkheid van aangifte doen (2005/8065) Op 6 april is Samir A. (die ervan werd verdacht lid te zijn van een terroristische groepering) in vrijheid gesteld. Bij zijn vrijlating heeft hij geweld gepleegd tegen een fotograaf. Deze fotograaf wilde hiervan aangifte doen, maar dat was op dat tijdstip niet mogelijk. Het slachtoffer is een drietal keuzes voorgelegd: wachten, over een uur terugkomen of een afspraak maken op een door het slachtoffer gekozen tijdstip. Hij koos ervoor om later die avond terug te komen, wat helaas niet is gebeurd. De volgende dag is de aangifte alsnog opgenomen. De VVD-fractie uit de gemeenteraad heeft via een zogeheten ´artikel 42-brief´ vragen over deze situatie gesteld aan het college. De vragen gingen onder meer over het niet direct kunnen opnemen van de aangifte, de oorzaak ervan, of het vaker voorkomt, het feit dat dat wel zou moeten kunnen en wat er in de toekomst aan gedaan wordt om dat te voorkomen. Deze vragen betreffen het verantwoordelijkheidsgebied van de politie. Het college heeft de antwoordbrief daarom in goed overleg met de politie district Lekstroom opgesteld. De politie heeft, om de beschreven situatie te voorkomen, een aantal maatregelen genomen. Zo kan via internet aangifte gedaan worden, kan men op afspraak aangifte doen en worden de medewerk(st)ers van de service opgeleid. De VVD vroeg ook of het college vond dat, gegeven de vele publiciteit, de gang van zaken extra ongelukkig is en niet bijdraagt aan het vertrouwen van de burger in de overheid en rechtsgang. Dit heeft het college bevestigend beantwoord.

College reageert op ontwerpregeling Veiligheidsregio Utrecht (2005/4684) Op 24 augustus 2004 heeft het college ingestemd met de richting van het eindadvies van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De VRU houdt zich op regionaal niveau bezig met crisisbeheersing. Na de bereikte overeenstemming heeft het Algemeen Bestuur van de VRU in oprichting inmiddels een ´ontwerp Gemeenschappelijke Regeling VRU´ opgesteld. Deze heeft VRU i.o. voor een eerste reactie aan de gemeenten toegezonden. Het college heeft nu een reactie op dit ontwerp vastgesteld. De VRU verwerkt de gemeentelijke reacties in een definitief voorstel, dat men vóór 1 oktober aan de gemeenteraad dient aan te bieden. De regeling heeft een vergaande invloed op:

· de wijze en mate van voorbereiding op crises;
· de samenwerking tussen gemeenten en de operationele diensten (onder meer politie, brandweer en Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen, ofwel GHOR);
· de feitelijke inzet van de operationele diensten en de gemeenten bij de crisisbeheersing.

Het beoogde effect is om alle partners op gelijk niveau brengen en het optimaliseren van de voorbereidingen voor de crisisbeheersing.

College reageert op concept programmabegroting Veiligheidsregio Utrecht (2005/9464) In de concept programmabegroting 2006 van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) zijn de begrotingen opgenomen van de organisaties die - zo is de bedoeling - vanaf 2006 formeel deel uitmaken van de Veiligheidsregio Utrecht. Het gaat hierbij om
· de Brandweer Regio Utrechts Land (BRUL);
· de GHOR/RGF-functie Utrecht (GHOR = Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen, RGF = Regionaal geneeskundig functionaris);
· de Meldkamer Ambulancezorg (voormalige Centrale Post Ambulancevervoer, ofwel CPA);
· de Gemeenschappelijke Meldkamer Utrecht
· en het zogeheten ´Veiligheidsbureau´.

Het Algemeen bestuur van de VRU in oprichting heeft de gemeenten verzocht te reageren op de concept-begroting. Het college heeft nu een reactie vastgesteld. De concept-begroting heeft als gevolg dat de gemeente voor het onderdeel GHOR/CPA ¤ 15.250,00 extra moet bijdragen. Deze extra uitgave wordt meegenomen bij de behandeling van de Voorjaarsnota 2005.

Aanwijzing tot buitengewoon opsporingsambtenaar (2005/10453) Het college heeft besloten een gemeentelijk medewerker aan te wijzen als buitengewoon opsporingsambtenaar voor de opsporing en handhaving van APV-overtredingen (terrassen, uitstallingen, reclameborden, et cetera). Door de aanwijzing van het college kan nu de opsporingsbevoegdheid bij het Ministerie van Justitie worden aangevraagd. Ook heeft het college besloten deze medewerker als toezichthoudend ambtenaar voor APV-zaken aan te wijzen.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

Nieuwe vorm overleg allochtonen (2005/8475)
Het college heeft vorig jaar besloten de adviesraad voor allochtonen op te heffen en daarvoor in de plaats een nieuwe vorm van overleg te starten. Zij stelt voor om drie keer per jaar een breed debat te organiseren over nieuw te maken beleid. In het debat willen wij advies op en informatie vanuit diversiteitsperspectief. Ook stellen wij voor om meer allochtonen te laten deelnemen aan de bestaande adviesraden en de verordeningen hierop aan te passen.

Onderzoek naar regionalisering sociale zaken en arbeid (2005/10025) De gemeenten Nieuwegein, Houten, Vianen en Lopik willen onderzoeken wat de beste vorm van samenwerking is op het gebied van Sociale Zaken. Het college stemt in een verkennend onderzoek te doen naar de beste vorm van samenwerking.

College stelt verordening afstemming bijstand Nieuwegein 2005 vast (2005/10011) Met de invoering van de Wet werk en bijstand moeten gemeenten een eigen afstemmingsbeleid gaan voeren. De door de Raad op 28 juni 2004 vastgestelde afstemmingsverordening 2004 voorziet daarin. Vanuit de praktijk zijn opmerkingen geplaatst bij deze verordening. College stelt vast om de Raad voor te stellen een nieuwe verordening vast te stellen en de oude verordening 2004 in te trekken.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Geen medewerking voor principeverzoek voor sporthal (2005/2130) De Stichting De Baten heeft een principe-verzoek ingediend voor de realisatie van een sporthal op een locatie in het wijkpark De Buurt ten zuiden van het scholencomplex aan de Heemraadsweide. Op basis van een door het college vastgestelde ruimtelijke visie is besloten geen medewerking aan het verzoek te verlenen. Hoewel de ruimtelijke visie bebouwing niet uitsluit en het college een sportvoorziening niet afwijst, vindt ze het plan van de Stichting De Baten te hoog, teveel ruimte in beslag nemen en niet op de juiste plek.

Bouwaanvraag Nieuwegein's Business Center (2005/9975) De gemeente heeft een bouwaanvraag ontvangen voor het vergroten van de kantine en de berging van het Nieuwegein's Business Center op het perceel Blokhoeve 1. Het plan past niet in het geldende bestemmingsplan "Blokhoeve". Daarin is het perceel bestemd voor "Uit te werken bestemming Recreatiegebied I". Het college besluit om de vrijstellingsprocedure op te starten. Daartoe wordt de aanvraag vier weken ter inzage gelegd, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om in die periode een zienswijze in te dienen. Hierover verschijnt nog een openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Opstarten vrijstellingsprocedure voor de bouw van een woongebouw en parkeerkelder op de van Heukelumstraat (2005/10459) Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om aan de hand van een raadsvoorstel en concept raadsbesluit te besluiten omtrent het opstarten van de procedure ex artikel 19 lid 1 van de WRO ten behoeve van de bouw van een woongebouw met 42 woningen en een parkeerkelder op het perceel Mgr. G.W. van Heukelumstraat 2 en 2a. Het college stemt hiermee in en biedt het bijgevoegde raadsvoorstel en concept raadsbesluit aan het presidium van de raad aan ter behandeling in de commissie RIM van 31 mei 2005 en de raadsvergadering van 23 juni 2005.

Bevoegdheid tot het verlenen van vrijstelling artikel 19 Wet op de Ruimtelijke Ordening (2005/10602) De bevoegdheid tot net verlenen van de vrijstelling artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening ligt bij de raad. Op grond van de WRO kan de raad deze bevoegdheid delegeren. Het college stelt aan de raad voor hiertoe over te gaan en deze bevoegdheid te delegeren aan burgemeester en wethouders omdat in een groot aantal gebieden sprake is van (onder andere door de raad) vastgestelde planologische kaders waaraan verzoeken ex artikel 19 lid 1 getoetst kunnen worden. Daarnaast levert de delegatie tijdwinst op in de procedure. Het college hanteert de delegatiebevoegdheid alleen in die gevallen dat er sprake is van vastgestelde planologische kaders.

College stemt in met gewijzigde ontwerp bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot (2005/10604) Het college stemt in met het naar aanleiding van het advies van de Provinciaal Planologische Commissie (PPC) aangepaste ontwerp bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot 2005. Het plan zal vervolgens vier weken ter visie worden gelegd, zodat een ieder in de gelegenheid wordt gesteld om zienswijzen in te dienen. Aan het presidium van de raad wordt voorgesteld om het ´ontwerp bestemmingsplan Jutphaas-Wijkersloot 2005´ en de ´stand van zaken actualisering bestemmingsplannen´ ter kennisname voor de commissie RIM van 31 mei 2005 te agenderen.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

College honoreert incidentele subsidieaanvraag De Rijnruiters (2005/7322) De Landelijke rijvereniging en ponyclub De Rijnruiters vraagt een incidentele subsidie aan als bijdrage in de organisatiekosten van de Nationale samengestelde menwedstrijden 2005. Deze aanvraag voldoet aan de criteria van de Sportevenementen pot. De aanvraag wordt gehonoreerd.

College akkoord met beleidsnotitie zelfbeheer (2005/9996) Zelfbeheer is het vrijwillig onderhouden van delen van de openbare ruimte door derden. Zelfbeheer heeft twee doelen: het versterken van de betrokkenheid en het vergroten van de kwaliteit van de openbare ruimte. Het formuleren van een derde doelstelling, het realiseren van een kostenbesparing, lijkt logisch maar is niet realistisch. Deze notitie presenteert een algemene beleidslijn voor zelfbeheer. De notitie is het resultaat van onderzoek naar vraag of zelfbeheer wenselijk en kansrijk is. De notitie benoemt kansen en risico's van zelfbeheer, relaties met ander beleid en voorwaarden voor succes. Er is uitgebreid gebruik gemaakt van ervaringen binnen en buiten Nieuwegein. Het college heeft besloten om zelfbeheer actief te stimuleren. Dit gebeurt wijk voor wijk en in samenhang met de planning van de herinrichting van het groen uit Nieuwegein Kiest.

College akkoord met implementatieplan Nieuwegein Kiest, programma ´Herinrichting Groen´ (2005/9993) Doel van de herinrichting van het groen is een duurzame herinrichting van het openbare groen met als oogmerk: ´schoon, heel en (sociaal) veilig´, het vergroten van de mogelijkheid voor burgers om zelf verantwoordelijk te zijn voor hun leefomgeving en het beheersbaar houden van de onderhoudskosten. Als taakstelling voor de beheerkosten geldt een structurele verlaging van het onderhoudsbudget met ¤ 1,2 miljoen met ingang van 2010. Voor de herinrichting van het groen is een investering van ¤ 3.0 miljoen nodig. Het implementatieplan geeft aan hoe we door middel van interactieve planvorming met bewoners en belanghebbenden tot die herinrichting komen.

Onderzoek verantwoord uitbesteden groot onderhoud wegen Nieuwegein (2005/9990) Het college heeft besloten tot een onderzoek naar de aanbesteding/uitbesteding van groot onderhoud van een aantal asfalt hoofdwegen in Nieuwegein die aan groot onderhoud toe zijn. Het onderzoek vindt plaats in de periode juli-september 2005 en wordt uitgevoerd door een extern bureau. Het onderzoek moet een aanbestedingsvorm opleveren, waarbij wordt voldaan aan de volgende doelstellingen:
· De kwaliteit van de wegen voldoet aan de in de nota IBOR vastgelegde kwaliteits- en onderhoudsniveaus die in 2001 door de gemeenteraad zijn vastgesteld.
· Financiële zekerheid gedurende de eerste 10 jaar m.b.t. het onderhoud.
· Gebruik wordt gemaakt van de markt, waardoor de totale onderhoudskosten voor de gemeente (intern en extern; begeleiding en uitvoering) op korte en lange termijn minimaal gelijk of lager zijn dan tot nu toe gebruikelijk.
· De gemeentelijke organisatie wordt ontlast van taken. Gedacht wordt aan concessievorming.

· De gevolgen van eventuele rioleringsplanen en/of andere ondergrondse voorzieningen meenemen in het onderzoek.

Wijkjaarplannen 2005 gereed (2005/9970)
Een wijkjaarplan is een overzicht van de projecten die in de verschillende wijken gepland zijn. Hierin wordt voor ieder project beschreven wat het doel en planning van het project is, hoe over het project gecommuniceerd gaat worden en wat de bewoners ervan zullen merken. De wijkjaarplannen bieden de wijknetwerken een overzicht van de gemeentelijke projecten die in hun wijk gepland staan. Doordat er een goed overzicht van de projecten is, kunnen deze ook zo veel mogelijk op elkaar afgestemd worden. Door de afstemming tussen de verschillende projecten wordt de overlast voor omwonenden geminimaliseerd. Het wijkjaarplan is nog in ontwikkeling en moet gezien worden als een 'groeimodel'. De volgende versies van het wijkjaarplan worden steeds uitgebreid. Rond de zomer wordt een eerste aanvulling gemaakt. Overigens kunnen aan de wijkplannen en aan de bijbehorende tijdsplanning geen rechten worden ontleend. Het biedt slechts een voorlopig overzicht.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

Proef met wegversmallingen Heemraadsweide (2005/9987) Dit jaar worden de wegen Heemraadsweide en Middenweide opnieuw ingericht. Een onderdeel van het plan is om versmallingen aan te brengen net voor de kruispunten om de snelheid van het gemotoriseerde verkeer te remmen. De versmallingen zullen eerst als proef bij slechts één kruispunt worden toegepast. In dit voorstel is de onderzoeksopzet voor de proef beschreven. Het onderzoek zal bestaan uit snelheidsmetingen, observaties en interviews. Als uit de proef blijkt dat de wegversmallingen leiden tot een verhoogde verkeersveiligheid, dan worden deze versmallingen ook toegepast bij de andere kruispunten van de Heemraadsweide en de Middenweide.

Procedure frictiekosten uitvoering Nieuwegein Kiest (2005/9985) Voor de uitvoering van de strategische visie Nieuwegein Kiest en de bijbehorende ombuigingen heeft de gemeenteraad een frictiebudget beschikbaar gesteld. Frictiekosten zijn eenmalige kosten die je maakt om veranderingen door te kunnen voeren. Het college heeft kennisgenomen van de procedure die het directieteam volgt om de frictiekosten in beeld te brengen. Het directieteam brengt de totale frictiekosten per project voor 1 juni in beeld, waarna een bestedingsvoorstel voor het frictiebudget wordt voorgelegd aan het college.

College stelt jaarrekening 2004 vast (2005/10463)
Het college heeft de jaarrekening 2004 vastgesteld. De jaarrekening wordt voor behandeling aangeboden aan het presidium van de gemeenteraad. Voor meer informatie, zie het apart verschenen nieuwsbericht / persbericht.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2005/10451) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Ontwikkelplan en projectplan Nieuwegein Kiest op Maat (2005/10460) Het college heeft het herziene ontwikkelplan en projectplan Nieuwegein Kiest op Maat vastgesteld. De verbinding met de visie uit Nieuwegein Kiest is er nu beter in verwerkt. Ook zijn extra projecten benoemd om deze visie te realiseren.

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies over welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan er waarschijnlijk enkele samenvattingen in van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee voorkomt de gemeente dat direct betrokkenen via de pers bericht krijgen over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 20-5-2005

Terug naar actuele berichten