Gemeente Zwolle

Nieuwe locaties mobiele snelheidsmeters

De eerste week van juni plaatst de gemeente in totaal vier mobiele snelheidsmeters aan de Gruitmeesterslaan (Zwolle Zuid) en de Nieuwe Deventerweg (Assendorp). Deze verkeersborden reageren op de snelheid van naderende autovoertuigen en geven weer of de automobilist de toegestane snelheid hanteert. De borden moeten het rijgedrag van automobilisten positief beïnvloeden, hetgeen de verkeersveiligheid ten goede komt. De snelheidsmeters staan momenteel aan de Middelweg, Boerendanserdijk en Erasmuslaan.

De twee snelheidsmeters (in elke richting een) worden in Zwolle Zuid geplaatst aan de Gruitmeesterslaan ter hoogte van de huisnummers 65 en 105. In Assendorp krijgen beide snelheidsmeters een plekje aan de Deventerstraat ter hoogte van supermarkt Boni. Aan- en omwonenden van beide straten hebben de gemeente laten weten dat de verkeersveiligheid op deze locaties extra aandacht verdiend.

Smiley
De snelheidsmeters hebben tot doel de automobilist bewust te maken van zijn/haar rijgedrag. Indien een automobilist zich aan de toegestane snelheid houdt, verschijnt er op het verkeersbord een lachende 'smiley'. Is dit niet het geval, dan vertoont het bord een treurige 'smiley'. Aan de snelheidsmeters is geen kentekenregistratie en bijbehorend bekeuringsysteem gekoppeld.

Vervolg
Begin vorig jaar heeft de gemeente de eerste, vergelijkbare verkeersborden geplaatst aan de Spoolderbergweg. De praktijk heeft uitgewezen dat de borden een positief effect hebben op het rijgedrag van de automobilist. De gemeente heeft daartoe twee extra verkeersborden aangeschaft. De borden staan sinds eind februari 2005 langs de Middelweg, Boerendanserdijk en de Erasmuslaan. Daar blijven ze tot eind mei staan. Hierna krijgen ze een nieuw plekje in Zwolle Zuid en Assendorp. Aangezien de borden een mobiel karakter hebben, krijgen de snelheidsmeters na 3,5 maand (medio september 2005) een nieuwe (nog onbekende) plek in de stad. De borden worden in ieder geval geplaatst op plekken waar de verkeersveiligheid wat extra aandacht kan gebruiken.


---