Gemeente Zwolle

Gemeente onderzoekt resultaten Zwolse Brede School

De gemeente Zwolle start deze week met een monitor om de ontwikkelingen en resultaten van de Zwolse Brede School te volgen. De monitor wordt tweejaarlijks uitgevoerd. Alle betrokkenen bij een brede school worden ondervraagd. De gemeente onderzoekt hiermee onder andere of de doelstellingen van de brede school worden bereikt, of er voldoende afstemming is tussen vraag en aanbod en hoe de samenwerking verloopt. De resultaten van deze eerste meting zijn na de zomer bekend.


1
De vragen worden gesteld aan schooldirecteuren, locatiecoördinatoren, medewerkers van betrokken scholen en instellingen, directeuren van betrokken instellingen, ouders, leerlingen, wijkbewoners, beleidsmedewerkers en de Stuurgroep Brede School Zwolle.

Monitor
De monitor is gebaseerd op het ontwikkelde evaluatiemodel van Oberon, een onderzoek- en adviesbureau voor de onderwijs- en welzijnssector. Hiermee is vergelijking met ontwikkelingen in andere gemeenten mogelijk. Reeds beschikbare gegevens worden in de monitor verwerkt, zoals de Onderwijsmonitor en tussentijdse rapportages. De monitor richt zich op brede scholen die al enige tijd bestaan, brede scholen die net begonnen zijn en brede scholen die nog in de voorbereidingsfase zitten.

Zwolse Brede School
Sinds enkele jaren ontwikkelen zich in Zwolle brede scholen. De gemeente Zwolle is nauw betrokken bij deze ontwikkeling en biedt op verschillende manieren ondersteuning. Zo ontvangt een aantal brede scholen een stimuleringssubsidie en wordt het Keurmerk Zwolse Brede School uitgereikt aan brede scholen die aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoen. Het gaat daarbij om brede scholen volgens de definitie van de gemeente Zwolle: 'De brede school is een integraal concept voor samenwerking tussen onderwijs-, welzijns-, zorg-, cultuur- en sportinstellingen op het niveau van de wijk of de buurt'. In 2004 verscheen een evaluatie over de ontwikkelingen en de stand van zaken rond de brede scholen in Zwolle.


---