Politie Limburg-Noord

Politie controleert zo'n 500 weggebruikers bij integrale verkeersactie
Datum: 20-05-2005
Tijd bericht: 11:20
Plaats: Meijel
De politie heeft in de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 mei bij een controle in en rond Meijel zo'n 500 weggebruikers aan een uitgebreide controle onderworpen. Daarbij zijn in totaal 53 processen-verbaal opgemaakt. Naast de gebruikelijke aandachtspunten op verkeerstechnisch gebied werd een uitgebreide controle gehouden op buitenlandse arbeiders in de agrarische sector. Een hondengeleider verdovende middelen nam deel aan de actie om alle gecontroleerde voertuigen te doorzoeken. De controle vond plaats tussen 21.00 uur en 3.30 uur.

Aan de actie namen zeventien politiemensen van verschillende diensten deel. Er werden drie motoren ingezet om de in de omgeving rijdende weggebruikers naar de controlepost aan de Simonshoek te geleiden. Een verdovende middelenhond deed zijn werk door alle voertuigen en bagage te controleren. De drugscontrole leverde geen overtredingen op. De controle werd tevens een leerplek voor vier politiestudenten, die onder begeleiding van hun coach deelnamen aan de diverse onderdelen van de actie.

Het Verkeershandhavingsteam zette een controlepost op waar elke weggebruiker op de zogenaamde 'Helmgras' speerpunten werd gecheckt. Het dragen van de helm, gebruik van de autogordels, alcoholgebruik en de snelheid van de passerende voertuigen werd met een radarwagen door leden van het VHT gecontroleerd.

In totaal zijn 168 blaastesten uitgevoerd en daarbij is één automobilist betrapt op rijden onder invloed. Het gaat om een 49-jarige man uit Polen. Hij weigerde mee te werken aan een ademanalyse waarna zijn rijbewijs is ingevorderd. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.
Bij de radarwagen op de Astenseweg passeerden 320 voertuigen het meetpunt. Daarvan reden er 44 te hard. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 115 km/uur.
Daarnaast zijn bekeuringen uitgeschreven voor fietsen zonder licht (3x), niet dragen van de gordel (2x) en overige overtredingen (3x).

De Vreemdelingendienst nam eveneens deel aan de actie, door een controle uit te voeren op alle in de omgeving aangetroffen buitenlanders die in de agrarische sector werkzaam zijn. Te denken valt daarbij aan aspergestekers, maar ook andere agrarische werkzaamheden. Er werden geen buitenlandse agrarische medewerkers aangetroffen om te controleren.

Elke weggebruiker die eenmaal gecontroleerd was, kreeg als bewijs daarvan een fiche mee, zodat een eventueel te passeren volgende controlepost of motorrijder ongehinderd gepasseerd kon worden.