TNS NIPO

Foto

Publicaties over onderzoek i.s.m. RTL

20 mei 2005

Tweederde meerderheid tegen Europese Grondwet
Communicatie overheid werkt averechts

Van alle Nederlanders zegt nu 36 procent tegen en achttien procent vóór te gaan stemmen bij het referendum van 1 juni aanstaande. Vergeleken met de peilingen van april en maart blijken de tegenstemmers nu duidelijk de overhand te nemen. In maart gingen voor- en tegenstemmers nog min of meer gelijk op. In april zei 28 procent tegen te gaan stemmen, nu is dit dus opgelopen naar 36 procent. Dit blijkt uit onderzoek door TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws.
---

1 | Gaat u voor of tegen de Europese Grondwet stemmen?
---

November 2003 Maart 2005 April 2005 Mei 2005
% % % %
Helemaal niets 48 52 48 52
Voor 39 22 19 18
Tegen 10 24 28 36
Weet (nog) niet 41 48 48 35
Niet van toepassing, ik ga niet stemmen 10 7 5 10
---

Van alle Nederlanders van achttien jaar en ouder zegt 38 procent zeker te gaan stemmen op 1 juni. Van deze groep zeker-stemmers zal 54 procent tegen en 27 procent voor stemmen. Als we de 'weet niet'-categorie niet meerekenen, zal tweederde tegen en eenderde voor de Europese Grondwet gaan stemmen.

De aanhang van de regeringspartijen is en blijft voor. De tegenstanders vinden we met name bij potentiële stemmers op de Groep Wilders (73% tegen) en de SP (70% tegen). Ook de aanhang van GroenLinks en PvdA is nu overwegend tegen.

Angst voor verlies autonomie en onvrede met on-democratische gang van zaken
In de motivaties van de tegenstemmers voert de angst voor het inleveren van autonomie door Nederland de boventoon. Men is bang dat de grote landen het voor het zeggen gaan krijgen.

Ook het gebrekkige democratisch gehalte van en rondom de Europese politiek is een belangrijke factor. Eindelijk, zo luidt de opinie - na de invoering van de euro, de uitbreiding van het aantal lidstaten, et cetera - kan men zijn of haar stem laten horen. Het onhandig communiceren van de overheid heeft in de ogen van de burgers een verkeerd signaal afgegeven.

Vier op de tien Nederlanders lazen samenvatting Grondwet Veertig procent van alle Nederlanders las de samenvatting van de Grondwet - die de overheid huis aan huis verspreidde - geheel of gedeeltelijk. Nog eens achttien procent las enkele alinea's. In totaal blijkt dus 58 procent de samenvatting in enige mate te hebben gelezen.
---

2 | Heeft u de samenvatting over de Europese Grondwet ontvangen en gelezen?

---

Mei 2005
%
Ja, en geheel gelezen, 14
Ja, en gedeeltelijk gelezen 26
Ja, slechts enkele alinea's gelezen 18
Ja, maar niet gelezen 25
Nee, niet ontvangen
Weet niet 6

---

Samenvatting vergroot kennis, maar draagt vooral bij aan het tegenstemmen
De samenvatting heeft de kiezers in sterkere mate naar het 'nee-kamp' geleid dan naar het 'ja-kamp'. Van degenen die de samenvatting geheel of gedeeltelijk lazen, was in april 24 procent voor de Europese Grondwet; na het lezen van de samenvatting is dit gestegen naar 28 procent in mei. Het aandeel tegen-stemmers steeg onder deze groep echter sterker: van 34 procent naar 44 procent.

C4903 | Methode: TNS NIPObase (CASI) | Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats van 12 tot en met 18 mei 2005. In totaal werden 964 Nederlanders van 18 jaar en ouder, behorend tot het Leven-in-Nederland-Forum, ondervraagd.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron TNS NIPO/ RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).