Stadsdeel Amsterdam Centrum

Anne Frankboom kan voorlopig behouden blijven

De schimmelziekte die de kastanjeboom in de binnentuin achter het Anne Frankhuis aantast, schrijdt onverminderd voort. Dat blijkt uit het halfjaarlijkse onderzoek dat eind april heeft plaatsgevonden.

De stam bevat weliswaar weer minder gezond hout, maar tegelijk vertoont de boom ook compensatiegroei. Dit laatste wil zeggen dat de boom op bepaalde delen van de stam sterker groeit om de stabiliteit te compenseren. Het Dagelijks Bestuur heeft besloten om de kroon van de boom flink kleiner te maken. Op deze manier wordt de belasting (door de wind) van de stam en de stamvoet verminderd en kan de boom voorlopig behouden blijven.

Een parasitaire schimmel

In 1993 is geconstateerd dat de Anne Frankboom een parasitaire schimmel heeft die het hout aantast. De schimmel tast de houtstof van de boom aan waardoor alleen cellulose overblijft en de boom zijn stijfheid verliest. Hierdoor komt de stabiliteit van de boom in gevaar. De gezondheidstoestand van de boom wordt sindsdien nauwgezet in de gaten gehouden. Ieder halfjaar laat het stadsdeel de boom onderzoeken.

Wanneer wordt de kroon teruggebracht?

De werkzaamheden aan de boom waarbij de kroon wordt teruggebracht, zullen volgende week donderdag, 26 mei 2005, plaatsvinden. Een boombeklimmer zaagt de top van de takken dan af tot de hoogte van de omliggende bebouwing. De werkzaamheden zullen ongeveer een dag duren.