Gemeente Amsterdam

Gevoel van veiligheid in regio Amsterdam-Amstelland neemt toe

20 mei 2005
---
O+S Sinds 1993 wordt de bevolking in het kader van de Politiemonitor periodiek ondervraagd over de veiligheid. In de regio Amsterdam-Amstelland zijn dat jaarlijks ongeveer 5.700 mensen.

Gevoel van veiligheid neemt toe (13 Kb) De belangrijkste uitkomsten van de Politiemonitor 2005 zijn: * Het percentage mensen dat zegt zich niet regelmatig onveilig te voelen is in de afgelopen jaren gestegen naar 94%. De ontwikkeling van de regio Amsterdam-Amstelland is hiermee positiever dan de gemiddelde landelijke ontwikkeling. * Slachtofferschappen met betrekking tot criminaliteit nemen af. Hieronder vallen (poging tot) inbraak, autocriminaliteit, fietsendiefstal en bedreiging met geweld. De resultaten komen overeen met de resultaten van de Monitor Leefbaarheid en Veiligheid 2004 van O+S. * Buurtproblemen nemen sinds 1993 gestaag af. Deze resultaten komen overeen met de resultaten van de Veiligheidsindex. * De tevredenheid over het optreden, functioneren en beschikbaarheid van de politie in de wijk behoort tot de hoogste van het land. * De meldings- en aangiftebereidheid is verder achteruit gegaan. Om deze te verbeteren wordt gestart met een publiekscampagne en de mogelijkheid om via internet aangifte te doen.

De Politiemonitor laat kortom zien dat het veiliger wordt in de regio. Dit komt overeen met de Veiligheidsindex 2003-2004.

Politiemonitor 2005: % dat zich vaak onveilig voelt

Politiemonitor 2005: % dat zich vaak onveilig voelt (17 Kb) Internet Dienst Onderzoek en Statistiek Download Veiligheidsindex Amsterdam 2003-2004 (1384 Kb)