Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Vroege Vogels & KNMI: de reis van Buys & Ballot
Extra weer op zondagochtend bij de Vara op radio 1 (Nieuwsoverzicht) Dit jaar besteedt VARA's Vroege Vogels in samenwerking met het KNMI speciale aandacht aan het weer. In het kader van de samenwerking zijn begin dit jaar vanuit Hilversum twee denkbeeldige luchtdeeltjes losgelaten. De wereldreis die de deeltjes Buys & Ballot maken wordt aan de hand van weermodellen berekend. Daarbij wordt nu ook vermeld welke zonkracht (UV-index) de deeltjes onderweg aantreffen.

Er is ook een weerquiz waaraan u zelf actief kunt meedoen. U kunt uw vragen insturen naar Vara's Vroege Vogels. Wekelijks worden daaruit drie vragen gekozen waarbij drie antwoorden worden gegeven. Maandelijks worden de goede antwoorden bekendgemaakt en loven de vroege vogels een leuke prijs uit aan een inzender. Aan het eind van het jaar zal de ultieme WeerDeskundigenQuiz voor amateurs gehouden worden. Dus doe in 2005 mee met de quiz en stuur ook uw nooit opgeloste weer-vragen op.

Interviewster Jeannette Parramore van Vroege Vogels volgt samen met Marcel Bult van het KNMI de weerballon

Het weer is ongetwijfeld het meest besproken onderwerp in Nederland. Hoe wordt het voorspeld? Waar letten weerdeskundigen op? En welke informatie biedt het weer over de klimaatverandering? In nauwe samenwerking met het KNMI besteedt het VARA Radio 1-programma 'Vroege Vogels' dit jaar regelmatig aandacht aan het weer. Met volop weetjes en feitenkennis in de 'Vroege Vogels'-uitzendingen én op de website.

'Vroege Vogels'-eindredacteur Carla van Lingen: 'Vele jaren geleden maakten we samen met het KNMI de cursus 'Weerkunde in de Praktijk'. Dat waren wekelijkse uitzendingen met een bijbehorend cursusboek. Nu de veranderingen in het klimaat duidelijk zichtbaar worden in de natuur, wordt het tijd om weer met het KNMI te gaan samenwerken. En wel in 2005, het Jaar van de Natuurkunde.

Het samenwerkingsproject is op zondag 2 januari officieel van start gegaan met een speciale ballonoplating vanaf het dak van het VARA gebouw in Hilversum. Deze nam twee virtuele luchtdeeltjes mee, genaamd Buys & Ballot', die los van elkaar in de atmosfeer terechtkomen en met weermodellen worden gevolgd. Dat levert informatie op over bijvoorbeeld hoogte, vochtigheid en temperatuur. Elke maand schuift in de studio een deskundige aan om een weerkundig onderwerp te bespreken óf maken we een reportage over het weer en het klimaat.'

Volg de reis van Buys & Ballot op internet

De reis van Buys&Ballot kunt u zelf volgen op de speciale KNMI Vroege Vogels pagina. Rinus Scheele van het KNMI legt uit waarom het de afgelopen dagen zo zacht was in ons land.

Zie voor informatie over het programma ook de site van Vroege Vogels. Quizvragen
Luisteraars kunnen wekelijks op de website hun kennis over het weer en het klimaat testen door quizvragen te beantwoorden. Waarom heeft water altijd een andere kleur? Wat bepaalt de kleur van de ondergaande zon? De 'Vroege Vogels'-redactie kan dit soort vragen en weetjes bedenken, maar luisteraars kunnen ze ook zelf mailen naar vroegevogels.online@vara.nl. Vanaf januari 2005 worden elke week drie vragen met multiple choice-antwoorden gesteld; maandelijks worden de goede antwoorden met een toelichting bekendgemaakt. Zo kunnen bezoekers van de site gaandeweg leren om het weer te voorspellen. Weerstation
Carla van Lingen: 'In de uitzending kunnen we het weer van minuut tot minuut volgen dankzij de weercomputer van het KNMI. Buiten het gebouw monteren we een klein weerstation, waarop we onder meer de windsnelheid en de temperatuur af kunnen lezen. Ook gaan we op zoek naar fenologische verschijnselen: de eerste waarnemingen van bijvoorbeeld vlinders, vogels en planten. Dat hebben we sinds 2001 ook met succes gedaan met de Natuurkalender, een initiatief van 'Vroege Vogels' en Wageningen Universiteit.' Presentatie: Ivo de Wijs en Karin van den Boogaert. Samenstelling: Carla van Lingen en Joost Huijsing. vroegevogels.vara.nl
vroegevogels.online@vara.nl
Jaar van de natuurkunde


Laatste weernieuws uit de eerste hand
Nieuwsoverzicht vrijdag, 20 mei 2005 12:44 uur

Actueel / Nader verklaard/ Klimaat en klimaatverandering / klimatologische informatie

____________ Zoek in nieuwsarchief

(20 mei) Het groen gaat overheersen
Wat het weer betreft gedraagt mei zich niet als een echte lentemaand, maar een buitengewoon zachte april gaf de natuur een krachtige ontwikkelingsimpuls. In mei is er aan regenwater geen gebrek, daardoor valt de snelle groei in de plantenwereld niet meer te stuiten.

(20 mei) Vroege Vogels & KNMI: de reis van Buys & Ballot en de zonkracht
Dit jaar besteedt VARA's Vroege Vogels in samenwerking met het KNMI speciale aandacht aan het weer. In het kader van de samenwerking zijn vanuit Hilversum twee denkbeeldige luchtdeeltjes losgelaten. De wereldreis die de deeltjes maken wordt berekend aan de hand van weermodellen. Daarbij wordt nu ook vermeld welke zonkracht (UV-index) de deeltjes onderweg aantreffen. Er is ook een weerquiz waarin u kunt meedoen en verder aandacht voor de natuurkalender.

(13 mei) Explosie voor de kust ter hoogte van Petten Dinsdagavond 12 mei om 22:11 werd de omgeving van Petten en Camperduin opgeschrikt door trillingen. Het ging in dit geval niet om een aardbeving, maar om een door de marine voor de kust tot ontploffing gebracht explosief. De explosie is door seismometers van het KNMI in de omgeving van Alkmaar geregistreerd.

(13 mei) Natuurkalender uitgebreid met hooikoortsinformatie Sinds mei kunnen de meer dan een miljoen Nederlandse hooikoortspatiënten de dagelijkse pollentellingen uit Nederland bekijken op de site van De Natuurkalender die is uitgebreid met hooikoortsinformatie. Naar schatting veertig procent van de patiënten weet niet welke planten de klachten veroorzaken. Met de polleninformatie kunnen zij hiervan nu zelf een eerste inschatting maken. De Natuurkalender houdt tevens een enquête onder hooikoortspatiënten.

(13 mei) Weeramateurs vernieuwen tijdschrift
Weerspiegel, de maandelijkse uitgave van de Vereniging voor Weerkunde en Klimatologie (VWK), de Nederlandse organisatie van weeramateurs, verschijnt met ingang van dit jaar in een geheel nieuwe vorm. Het KNMI onderhoudt nauwe contacten met de VWK en maakt naast het professionele waarnemingsnet structureel gebruik van waarnemingen door de georganiseerde weeramateurs.

(20 mei) Vroege Vogels & KNMI: de weerquiz
Dit jaar besteedt VARA's Vroege Vogels in samenwerking met het KNMI speciale aandacht aan het weer. Er is ook een weerquiz waarin u kunt meedoen en verder aandacht voor de natuurkalender.

(4 mei) April was zeer zacht en zonnig maar ook nat De afgelopen maand was zeer zacht, in De Bilt gemiddeld 2,5 graad warmer dan normaal. Bovendien was het zonnig vooral in het noorden. Regen viel er echter ook volop voor in het midden van het land waar plaatselijk 90 mm werd afgetapt.

(4 mei) Het mysterie van de lichtende wielen
Op schepen, vooral in de Indische Oceaan, wordt al zeker honderd jaar melding gemaakt van lichtende wielen, ook wel 'phosphorescent wheels' of 'oceanic light wheels' genaamd. Dat zijn lichtgevende verschijnselen die misschien afkomstig zijn van biologische of seismische bronnen. Ook vandaag de dag is hier nog altijd geen sluitende verklaring voor te geven. Maritiem onderzoeker Frits Koek dook in de feiten.

(29 april) Nederlands meetnet eerste dat volledig is geautomatiseerd Bij de Luchtmacht Meteorologische Groep (LMG) van de Koninklijk Luchtmacht (KLu) in Woensdrecht is een nieuw volledig geautomatiseerd meteorologisch meetnet in gebruik genomen. Door aansluiting van net op het reeds bestaande automatisch meetnet van het KNMI kan het weer in ons land nu nog beter worden gevolgd dan ooit tevoren. Deze koppeling is uniek in de wereld.

(15 april) De grenzen van het voorspelbare: Trouw over de weersverwachting
Dagblad Trouw gaat uitvoerig in op de voorspelbaarheid van het weer. Joep Engels nam onlangs een kijkje bij het KNMI. De voorspellingen zijn de afgelopen decennia beter geworden: De vijfdaagse verwachting van nu is net zo betrouwbaar als de tweedaagse voorspelling uit 1980. Ook de langetermijnverwachtingen zijn een stuk betrouwbaarder geworden. Op de site van Trouw kunt u ook reageren op dit artikel.

(15 april) Ozonmetingen voor betere klimaatverwachting Kelvin-golven in de tropen kunnen nu ook uit satellietmetingen van ozon gereconstrueerd worden. Dat beschrijft een door het KNMI begeleid promotieonderzoek van Renske Timmermans aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Dit is een belangrijke stap vooruit in de verdere verbetering van klimaatmodellen. Kelvin-golven spelen namelijk een cruciale rol in de dynamiek van de gehele aardatmosfeer.

(15 april) Klimaatmodellen houden superstorm voor mogelijk Zeer uitzonderlijke omstandigheden, waarbij twee stormdepressies samenvloeien tot één depressie, kunnen leiden tot superstormen. Superstormen worden gekenmerkt door ongekende windsnelheden en zeer extreme neerslag. Door het broeikaseffect op de hooggelegen straalstroom kan het gebied waar ze voorkomen richting Europa verschuiven. Ook Nederland zou er dan mee te maken kunnen krijgen.

(11 april) Ozon en klimaat: het ene gat met het andere dichten? (nieuw rapport IPCC/TEAP)
Sommige vervangers van stoffen die de ozonlaag afbreken, bevorderen het broeikaseffect. Het beperken van deze bijwerkingen blijkt echter goed mogelijk. Dat blijkt uit een rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties, samen met het Technology and Economic Assessment Panel van het Montreal Protocol.

(8 april) Het Weer! Magazine over lente in teken van licht en zon Het lentenummer van Weer! magazine staat grotendeels in het teken van licht en de zon. Weerman Reinier van den Berg legt uit hoe kringen om de zon ontstaan en laat zien dat er heel vaak heel fraaie lichtverschijnselen te zien zijn. Verder aandacht voor de actualiteit, de sneeuw van begin maart, de afgelopen winter en een kijkje achter de bloemenveiling Aalsmeer.

(8 april) Duitse scholieren winnen internet-competitie satellietorganisatie Eumetsat
Duitse scholieren hebben de internationale "Young Satellite Meteorologist Competition" gewonnen: een reis naar het hoofdkantoor van Eumetsat in Darmstadt (Duitsland) om de evementen tijdens de lancering van de nieuwe weersatelliet in juni bij te wonen. Satellietorganisatie Eumetsat heeft deze competitie voor scholieren van 15 en 16 jaar uit heel Europa georganiseerd.

(6 april) Opmerkelijke invloed onweersbuien op ozon Sterke winden in onweersbuien hebben een opmerkelijk grote invloed op de verdeling van de hoeveelheid ozon en stikstofoxiden in de atmosfeer. Die invloed is veel belangrijker dan eerder was aangenomen. Dat blijkt uit een door het KNMI begeleid promotie onderzoek door de Belg Dirk Olivié aan de Technische Universiteit Eindhoven.

(6 april) Orkaanvoorspellingen voor 2005
Amerikanen verwachten voor de Noord-Atlantische Oceaan en het Caribische gebied een actief orkaanseizoen, 13 stormen met een naam tegen normaal 10. Deze verwachting is echter mede gebaseerd op het doorzetten van La Niña, wat al weer achterhaald is. De andere factor is de warme Atlantische Oceaan, die er sinds 1995 voor zorgt dat er hoge aantallen orkanen zijn (met uitzondering van het El Niño jaar 1997). Andere centra verwachten een normaal tot iets boven normaal orkaanseizoen.

(6 april) KNMI plaatst microbaromoeters voor infrageluid Het KNMI plaatst zes microbarometers op het LOFAR testveld in Exloo. Hiermee wordt een zogenoemd infrageluid array gevormd, waarmee de richting waar zeer zwak geluid vandaan komt bepaald kan worden. Bronnen van infrageluid zijn onder andere aardschokken, supersonische vliegtuigen, explosies, meteoren, zeegolven, vulkanen, onweer en aurora.

(30 maart) Uitbreiding weergegevens op internet De site van het KNMI biedt naast de hoofdstations De Bilt, Groningen, Twente Vlissingen, Den Helder en Maastricht nu ook dagelijkse weergegevens van Amsterdam (Schiphol), Rotterdam, Leeuwarden en Eindhoven. Via de site kunnen ook de complete tijdreeksen worden binnengehaald.

(30 maart) De zware aardbeving voor de kust van Sumatra van tweede Paasdag
Op 28 maart om 18:09 uur Nederlandse tijd is Indonesie opnieuw getroffen door een zware aardbeving.

(28 maart) Weersverwachtingen en waarschuwingen van de hele wereld op één website
De Wereld Meteorologische Organisatie maakt 2 nieuwe websites bekend: één voor weersverwachtingen en één voor waarschuwingen over de hele wereld. In één oogopslag is te zien waar tropische cyclonen voorkomen, waar het hevig regent of sneeuwt, of gewoon wat voor weer het op een bepaalde plaats op aarde is, wordt of normaal gesproken is.

(24 maart) Meer methaan in de tropen dan aangenomen De concentratie van broeikasgas methaan is in de tropen vermoedelijk aanzienlijk hoger dan aangenomen, zo blijkt uit satellietmetingen. Het is de eerste keer dat methaanconcentraties op grote schaal kunnen worden geverifieerd vanuit satellieten. KNMI-onderzoekers publiceren dit nieuws in het gerenommeerde tijdschrift Science.

(24 maart) Is Neo-Atlantis een realistisch klimaatscenario? In een rapport van het Instituut voor Milieu Vraagstukken van de VU in Amsterdam wordt een klimaatscenario beschreven met de beeldende naam Neo-Atlantis: Nederland zou in een tijdsbestek van een eeuw deels onbewoonbaar worden door een zeespiegelstijging van 5 meter. Het rapport beschrijft als gevolg hiervan een ware exodus uit de laaggelegen kustgebieden. In bovengenoemd rapport krijgt realisme weinig aandacht. (nieuws over de zeespiegelstijging)

(23 maart) Wereld Meteorologische Dag: weer en water oorzaak meeste natuurrampen
De Wereld Meteorologische Dag, 23 maart, is gewijd aan weer, klimaat, water en duurzame ontwikkeling. De WMO-dag staat in het teken van de bezorgdheid over de wereldwijde toename van schade door natuurrampen. Ongeveer 90% van de natuurrampen houdt verband met weer en water. Daarbij kwamen 622.000 mensen om het leven en werd voor 400 miljard Euro schade aangericht. (Eumetsat: Ocean and Sea Ice SAF brings users critical data on sea surface temperatures )

(21 maart) Aardbeving in Japan
Op zondag 20 maart 2005 is Japan om 02:53 Nederlandse tijd getroffen door een aardbeving, ten westen van Kyushu. De beving had een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. En hoewel het epicentrum onder zee lag, is er geen tsunami ontstaan.

(18 maart) Unieke temperatuurtegenstellingen
De nacht van 3 op 4 maart was met -20,7 graden in Marknesse de koudste ooit in maart, terwijl op 16 maart de thermometers in Limburg 21 graden aanwijzen. Zo'n temperatuurverschil van ruim 40 graden in een tijdsbestek van minder dan een maand is uniek. De grootste tegenstellingen stonden op naam van maart 1965 en maart en april 1968, toen het weertype enkele malen veranderde van winters naar zomers en omgekeerd.

(18 maart) Donder, bliksem en maneschijn op de concertzender Donder, bliksem en maneschijn is de naam van een (twee wekelijkse) serie muziekprogramma's op de concertzender over weer en sterrenkunde. Rode draad is de astronoom, musicus en componist William Herschel. Uitzendingen concertzender (via kabel en satelliet) op zaterdag om de veertien dagen tussen 20 en 21 uur (herhaling dinsdag daarna tussen 14 en 15 uur).

(16 maart) Sterke ozonafbraak in de afgelopen winter Deze winter is boven het noordelijk halfrond veel ozon afgebroken als gevolg van de extreem lage temperaturen in de ozonlaag boven het noordpoolgebied. Dit is door het KNMI berekend uit metingen van ozon, verricht met het SCIAMACHY-instrument aan boord van de Europese milieusatelliet Envisat. De ozonafbraak is het gevolg van dezelfde processen die jaarlijks boven het zuidpoolgebied leiden tot het zogeheten ozongat.

(16 maart) Recordkou en historische sneeuwdagen De nacht van 3 op 4 maart was de koudste ooit in maart in ons land gemeten. Op veel plaatsen vroor het streng op een aantal plaatsen zeer streng onder -15 graden. De laagste temperatuur is gemeten op het KNMI-weerstation van Marknesse waar het tot -20,7 graden is afgekoeld. De extreem lage temperaturen waren mogelijk boven een dik sneeuwdek dat op 2 maart was gevallen. In de noordelijke helft viel op grote schaal zo'n 30 cm en plaatselijk 50 cm.

(9 maart) Knal in het noorden van Groningen
In de middag van 9 maart 2005 ontving het KNMI meldingen van trillingen in de provincie Groningen en omgeving door zowel bewoners als de lokale media. Rond het gemelde tijdstip van 15u20 zijn door de infrageluid arrays van de afdeling Seismologie signalen gemeten afkomstig uit de atmosfeer. De bron van de trillingen heeft zich dus zeer waarschijnlijk in de lucht bevonden en kan een supersoon vliegtuig geweest zijn.

(4 maart) Vaisala Award voor KNMI-ers Holleman en Beekhuis De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) reikt donderdag 10 maart a.s. de 19e Vaisala Award uit aan KNMI-ers Iwan Holleman en Hans Beekhuis voor hun vernieuwend werk aan de Doppler weerradar. Deze radar detecteert behalve neerslag ook wind in Nederland. Holleman en Beekhuis hebben een praktisch toepasbare methode ontwikkeld waarmee de kwaliteit van radar windmetingen sterk is verbeterd.

(4 maart) Global dimming: neemt hoeveelheid zonlicht af? Naar aanleiding van de BBC documentaire over global dimming, die recentelijk door 2Vandaag is vertoond, zijn veel vragen gerezen. Neemt de hoeveelheid zonlicht in de laatste vijftig jaar daadwerkelijk af? Wat veroorzaakt global dimming? Heeft dit fenomeen een effect op de temperatuur nabij het aardoppervlak? En ... wat wordt er voor de toekomst verwacht?

(23 feb) Klimaatverandering in eigen tuin zichtbaar in natuurkalendergids
Wanneer krijgen hooikoortspatiënten dit jaar weer last van dikke, tranende ogen? Wanneer moet ik mijn groenten in de volkstuin zaaien? Loopt de natuur achter wanneer je de grote bonte specht eind februari voor het eerst hoort roffelen? Vragen waarop duizenden waarnemers in Nederland antwoorden verzamelen voor De Natuurkalender-site. Veel bevindingen daaruit zijn nu benut voor een praktische gids om de effecten van klimaatverandering in de eigen achtertuin vast te stellen.

(24 feb) Weersverwachting KNMI internationaal erkend Het KNMI heeft een ISO-certificaat ontvangen voor de levering van hoogwaardige weersverwachtingen en adviezen.Deze certificering is een belangrijke eis die de internationale luchtvaartgemeenschap stelt aan de meteorologische dienstverlening. Het KNMI heeft deze ISO-certificering aangegrepen om de algehele meteorologische dienstverlening te toetsen aan de hoge internationale ISO-normen.

(24 feb) Film Forces of Nature over waarschuwingen voor natuurrampen In het Omniversum in Den Haag is de film Forces of Nature te zien. De film is gemaakt in de hoop dat voorlichting de mensen beter zal voorbereiden op en bewust maken van natuurrampen. Deze voorlichting moet vervolgens, als er zich een ramp voordoet, leiden tot een vermindering van het aantal slachtoffers en verwoesting van bezittingen.

(23 feb) Zware aardbeving in Iran
Op 22 februari 2005 om 03:25 Nederlandse tijd (05:55 Iraanse tijd) is Iran getroffen door een zware aardbeving. De magnitude is 6,4 op de schaal van Richter. De haarddiepte wordt geschat op 42 km. De beving heeft de stad Zarand (700 km zuid-oost van Teheran, 250 km noord-west van Bam) zwaar getroffen. Voorlopig worden 100-400 doden en 5000 gewonden gemeld.

(20 feb) Kyoto protocol in werking: de kleine vraagbaak (pdf) Het Kyoto Protocol in werking, maar wat houdt het eigenlijk in? Het Platform Communication on Climate Change (PCCC) heeft alle belangrijke vragen over Kyoto op een rij gezet. In het boekje wordt uitgelegd wat het Kyoto Protocol is, welke doelstellingen worden nagestreefd, hoe de Kyotomechanismen werken en wat de kosten zijn voor Europa en Nederland. Bestellingen van het boekje via mail: ottelien.van.steenis@rivm.nl.

(20 feb) Kritiek klimaatreconstructie verandert niets aan klimaatverwachtingen
De hockeystick, zo wordt de temperatuurreconstructie vanaf het jaar 1000 wel genoemd. Canadese onderzoekers hebben onlangs kritiek op geuit op deze reconstructie. Sommigen hebben daaruit geconcludeerd dat het Kyoto Protocol op een fout zou berusten en de verandering in het klimaat als gevolg van het versterkte broeikaseffect minder ernstig zou zijn dan vastgesteld. Dat is echter volkomen onterecht: aan de klimaatverwachting verandert niets.

(16 feb) Kracht Sumatra-beving waarschijnlijk groter dan gedacht De magnitude van de Sumatra-aardbeving van tweede Kerstdag moet waarschijnlijk naar boven worden bijgesteld van 9,0 naar 9,3. Seismologen hebben een nieuwe schatting gemaakt van de magnitude van de grote aardbeving bij Sumatra.

(7 feb) De aarde beeft nog steeds na tsunami
De aardbeving van 26 december 2004 was een van de grootste aardbevingen van de afgelopen 100 jaar. Zogenaamde eigentrillingen van de aarde worden nog steeds door de seismometer in de Heimansgroeve in Zuid-Limburg geregistreerd.

(25 jan) Poollicht boven Nederland
De grote zonneactiviteit eind januari ook in ons land geleid tot poollicht. Veel waarnemers hebben ervan genoten en hebben het noorderlicht op de foto vastgelegd. Het was voor de meeste waarnemers het fraaiste poollicht sinds 2003.
(21 jan) Internationale samenwerking draagt bij aan veiliger en efficienter vliegverkeer
Dinsdag 11 januari zal de geschiedenis ingaan als een belangrijke mijlpaal op het gebied van luchtvaartmeteorologie in Europa. Oostenrijk, België, Zwitserland, Ierland en Nederland hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met als doel het vliegverkeer veiliger en efficienter te maken.

(21 jan) Succesvolle afdaling naar Saturnusmaan door Huygens satelliet De Europese ruimtesonde Huygens is vrijdag volgens planning geland op Titan, de grootste maan van planeet Saturnus. De radiosignalen zijn opgepikt door een netwerk van radioschotels dat vanuit de radiotelescoop in Dwingelo wordt gecoördineerd. Wetenschappers over de hele wereld kijken reikhalzend uit naar de meetgegevens.

(17 jan) Tsunami: de zware aardbeving van tweede kerstdag in Indonesië

Op tweede kerstdag om 01:58 Nederlandse tijd is Indonesië getroffen door een zeer zware aardbeving met magnitude 9,0 op de schaal van Richter. De beving is de op vier na sterkste sinds de registraties in 1900 zijn begonnen en de sterkste in 40 jaar. De aardbeving heeft grote vloedgolven (tsunamis) veroorzaakt van zeker 10 meter hoogte, die zich met snelheden van maximaal ongeveer 800 km/uur verplaatsen.

(17 dec) Nieuw: dagelijks overzicht van het weer op internet Het dagoverzicht van het weer, het dagelijks weerbericht dat het KNMI al sinds januari 1890! uitgeeft, verschijnt vanaf 1 januari a.s. op internet. De service maakt deel uit van een nieuw abonnementensysteem voor de Dag Overzichten van Weer (DOW) met gevalideerde metingen van KNMI-stations.

(15 dec) Meteosat (MSG-2) to be Launched in June 2005 The second of the Meteosat Second Generation (MSG-2) satellites, Meteosat 9, will be lifted into orbit in June 2005 from French Guyana, and Europe's first meteorological operational polar orbiting satellite, METOP, will be launched from Kazakhstan in April 2006.

(19 okt) Conferentie over niet broeikasgassen in Utrecht In juli 2005 vindt in Utrecht een grote internationale conferentie plaats over niet-CO2 broeikasgassen: NCGG-4. Meer informatie en "call voor papers" op de website.

Vroege Vogels&KNMI

Tsunami

Index winter 2005

warm jubileumjaar

Kalenders en boeken

Dagoverzicht van het weer op internet

Waarschuwingen per SMS

Klimaatportaal

Klimaatrapport 2003

Live seismogram


---

NASA-onderscheiding voor KNMI-metingen in Paramaribo

Het SHADOZ project (Southern Hemisphere Additional Ozonesondes), geleid door Dr. Anne Thompson van NASA, heeft van NASA de hoogste onderscheiding ontvangen, namelijk het NASA Group Achievement Honor Award. Deze onderscheiding volgt uit een concurrentie onder de zes verschillende NASA centra in Amerika, en werd op 24 augustus 2004 toegekend tijdens een ceremonie op Goddard Space Flight Center. Het Award bestaat uit een certificaat die ondertekend is door de Administrator van NASA, dhr. Sean O'Keefe. Het SHADOZ project bestaat sinds 1998 en nu is weer financiering aangevraagd voor continuering tbv. EOS Aura validatie (OMI instrument).

Zoals de naam aangeeft, wordt onder het SHADOZ project ozonsondemetingen verzameld van stations die in schaarsbemeten gebieden liggen (tropen, zuidelijk halfrond), dit met name voor satellietinstrumentvalidatie. In totaal doen nu 13 stations mee aan SHADOZ, waarvan het meerendeel in de tropen ligt. Paramaribo meetstation stuurt via KNMI haar metingen naar SHADOZ. Certificaten zijn toegekend aan de personen direct betrokken bij het stationbeheer: Cor Becker (hoofd Meteorologische Dienst Suriname) en zijn operator team, en van het KNMI Hennie Kelder, Paul Fortuin en Marc Allaart.

Vragen en reacties:

PR & Voorlichting