Kenniscentrum Elektronische Overheid


Vliegwiel voor de wil

Logo eGem

Superpilots en elektronische dienstverlening in gemeenten

Gisteren is op het congres Superpilots het eveluatierapport Superpilots 'Vliegwiel voor de wil?' gepresenteerd.

Drie superpilots zijn in het najaar van 2001 door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en koninkrijksrelaties aangewezen voor elektronische dienstverlening. Beoogd wordt met de superpilots de ontwikkeling naar een volledig aanbod van elektronische overheidsdiensten op gemeentelijk niveau te versnellen. De gemeenten Den Haag, Enschede en de combinatie Eindhoven -Helmond worden daartoe aangewezen als superpilots.

De drie gemeentes hebben allen een andere aanpak gekozen om te komen tot elektronische dienstverlening.

* Den Haag: Kentenaanpak en architectuur

* Enschede: Het proces als startpunt

* Eindhoven en Helmond: Een programma- en projectgerichte aanpak

Hiermee wordt onderstreept dat er niet één juiste aanpak is waar het elektronische dienstverling betreft. Opvallende voorbeelden van de Superpilots zijn:

* Den Haag: Ons Haags Huwelijk. Klanten hebben de mogelijkheid om het gehele proces voorafgaand aan de trouwdag elektronisch af te handelen.

* Enschede: Afspraken maken via het Digitale Loket. Inwoners van de gemeente kunnen elektronisch een afspraak maken in de agenda van de frontoffice van publieksdienstverlening.
* Eindhoven en Helmond: CRM/Digitaal Platform Risicovolle Bedrijven. Het digitaal platform is een project om de onderlinge informatie uitwisseling tussen de Milieudienst, Brandweer & Crisisbeheersing en Bouw- en Woningtoezicht te automatiseren en onderling volstrekt toegankelijk en transparant te maken.