Protestantse Kerk in Nederland


Verenigd Europa van belang voor vrede en veiligheid

(20-5-2005)
plaisier(3).jpg Bij de beoordeling van de Europese Grondwet dient vooral de waarde voorop te staan die het verenigd Europa heeft gehad en nog heeft voor vrede en veiligheid. Dit betoogde dr. Bas Plaisier donderdag 19 mei op een discussiebijeenkomst van de Raad van Kerken. Ondanks de vraagtekens die je bij het komende referendum en de Europese Grondwet kunt zetten, is het volgens de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland nauwelijks voor te stellen dat ons volk, dat aan de wieg stond van deze grootste vredesbeweging na de Tweede Wereldoorlog nu nee zou zeggen.

Democratisch proces
Volgens dr. Plaisier betekent de voorliggende Europese Grondwet op een aantal belangrijke punten een verbetering voor het democratisch proces in Europa, omdat de invloed van het Europees parlement en de burgers wordt versterkt. Daarnaast is het toe te juichen dat de waarden van Europa helder geformuleerd zijn en dat het Europees handvest nu een hechte plaats krijgt in deze constitutie. Het is niet weinig wat er over de mensenrechten wordt gezegd: er komt zelfs een agentschap voor mensenrechten. Het wordt met deze grondwet ook mogelijk om de rechten van een lidstaat op te schorten als deze in gebreken blijft op dat terrein.
Ook de betekenis van het maatschappelijk middenveld in de Europese samenleving wordt verstevigd en gegarandeerd. De verhouding tussen kerk en staat krijgt een stevige basis en de rol van kerken en de godsdiensten wordt voor het eerst erkend, wettelijk, en de dialoog van kerk en staat krijgt een stevige verankering, aldus de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland.

Kritiek
Plaisier gaf verder aan een deel van de huidige kritiek op de Grondwet en de besluitvorming in Nederland (het referendum) te delen. Ze zijn naar de mening van Plaisier echter onvoldoende reden om de Grondwet nu af te wijzen. Het is bovendien een illusie om te denken dat het afwijzen van de Grondwet snel zal leiden tot een aangepaste en verbeterde tekst, zo gaf Plaisier in een toelichting op zijn standpunt aan.

Tenslotte gaf de scriba van de Protestantse Kerk aan zich zorgen te maken over het politieke klimaat dat in ons land is ontstaan rond het komende referendum. Het lijkt er op dat een meerderheid van de Nederlanders () het gevoel heeft dat het toch allemaal niets uitmaakt en in boosheid en bitterheid thuis blijft kniezen. We kunnen ons de vraag stellen of onze democratie langzamerhand niet iets wordt voor een kleine geĂŻnteresseerde minderheid. Een beklemmende gedachte aldus Plaisier.

Bijdrage dr. Bas Plaisier

Raad van Kerken overwegend positief over Europese grondwet