Rechtbank Leeuwarden


Beschermd dorpsgezicht dwingt tot aanpassing kozijnen (gemeente Ameland)

Inwoners van Ameland hebben in 2001 nieuwe gevelkozijnen en ramen in hun woning geplaatst. Zij hadden hiervoor echter geen bouwvergunning aangevraagd. Dit was wel nodig, aangezien de woning zich in het beschermde dorpsgezicht bevindt. Toen de bouwvergunning alsnog is aangevraagd, heeft de gemeente deze geweigerd. De reden hiervoor is dat de welstandscommissie Hûs en Hiem heeft gezegd dat de kozijnen op de verdieping -vanwege een afwijkende opbouw- het aanzien van het beschermde dorpsgezicht verstoren.

In haar uitspraak van 17 mei 2005 heeft de rechtbank het beroep van de eigenaren van de woning ongegrond verklaard. De gemeente mocht afgaan op het uitvoerig gemotiveerde advies van de welstandscommissie. De tegenrapporten die door de eigenaren zijn ingediend, hebben de rechter niet kunnen overtuigen van het tegendeel.

De bouwvergunning is daarom door de gemeente terecht geweigerd, óók voor de kozijnen op de begane grond die volgens de welstandscommissie wél door de beugel kunnen. De bouwaanvraag heeft namelijk betrekking op alle kozijnen en om formele redenen kan deze aanvraag niet gesplitst worden.

Voor de kozijnen op de begane grond zullen de eigenaren daarom een afzonderlijke bouwvergunning moeten aanvragen en deze zal naar verwachting ook verleend kunnen worden. Het advies van de plaatselijke begeleidingscommissie voor het beschermde dorpsgezicht, die de kozijnen op de begane grond als een historische vervalsing heeft aangemerkt en daarom verstorend vindt werken, is volgens de rechter in dit geval van minder gewicht dan het advies van Hûs en Hiem. De kozijnen op de verdieping zullen moeten worden aangepast.

LJ Nummer

AT5848

Bron: Rechtbank Leeuwarden
Datum actualiteit: 20 mei 2005 Naar boven