GroenLinks


--===============2049900470==

Verdonk moet alsnog zorgen voor goede bescherming gedumpte vrouwen

20 mei 2005

Minister Verdonk heeft de Kamer verkeerd geïnformeerd over gedumpte vrouwen in Marokko. Enkele vrouwen blijken wel degelijk Nederlandse kinderen te hebben. De vrouwen en hun kinderen zijn ernstig geschaad door het beleid van de minister. Groenlinks wil opheldering in een spoeddebat.

Minister Verdonk heeft mannen die hun vrouwen dumpen en achterlaten in herkomstlanden zoals Marokko en Turkije een goede dienst bewezen. Immers, vandaag geeft de minister het signaal af dat zij zich niet erg druk maakt over het lot van deze vrouwen die vaak zonder enige vorm van inkomen of alimentatie worden achtergelaten door hun man. Vrouwen die vaak Nederlandse kinderen hebben, kinderen die in Nederland geboren zijn, in Nederland naar school gingen, Nederlands spreken. De achterlating betekent dat deze vrouwen en hun kinderen in grote armoede en zonder toekomstperspectief moeten leven. Zelfs als de kinderen op latere leeftijd terug kunnen komen, op basis van hun Nederlandse nationaliteit, moeten ze jaren van achterstand inhalen. Dat schaadt en vertraagt hun integratie en emancipatie enorm.

Tijdens het debat hierover vroeg GroenLinks naar de tien zaken die zijn aangekaart, waarvan er vier zijn ingewilligd. Waarom waren de zes vrouwen die niet tijdelijk of permanent naar Nederland terug mochten komen afgewezen? En hadden deze vrouwen Nederlandse kinderen? Het antwoord van de minister was helder: zij paste een individuele belangenafweging toe en de vrouwen hadden geen Nederlandse kinderen. Nu blijkt dat zij de Kamer onjuist heeft ingelicht. Dat is een ernstige politieke fout die aangeeft dat de minister haar huiswerk beter moet doen. Minister Verdonk maakt in haar excuusbrief echter niet duidelijk wat de precieze criteria zijn voor haar afweging. Waarom geeft zij de ene vrouw wel toestemming terug te komen met haar kinderen en de andere vrouw niet? Vorig jaar is er een motie Hirsi Ali c.s. aangenomen die uitspreekt dat de minister alles op alles moet zetten om vrouwen met Nederlandse kinderen die moedwillig worden gedumpt terug te laten keren. Opnieuw lijkt er sp! rake te zijn van onduidelijk, willekeurig en opportunistisch migratiebeleid. Na de zaak Kalou is er een nieuwe affaire die laat zien dat Verdonks wegen ondoorgrondelijk zijn.

Daarom heeft GroenLinks een spoeddebat aangevraagd. De minister moet zich verantwoorden voor haar fout. Ze moet haar beslissing alsnog onderbouwen en aangeven op welke criteria haar afwegingen zijn gebaseerd. De minister moet de motie Hirsi Ali c.s. eindelijk goed uitvoeren. De regering moet nog voor de zomer zorgen voor een fatsoenlijke bescherming van deze vrouwen, omdat veel vrouwen juist in de zomer worden gedumpt.

Naïma Azough
http://www.groenlinks.nl