Gemeente Sluis

in gevaar!

PERSBERICHT - 19 mei 2005

Manifestatie Monument in gevaar!

De N.H. kerk te Groede, de Oostpoort te Sluis en de kademuren, eveneens in Sluis, zijn van 19 tot en met 27 mei voorzien van een rouwwimpel met het opschrift Monument in gevaar. Ze doen mee aan de manifestatie Monument in gevaar van de Stichting Nationaal Contact Monumenten (NCM), de koepel voor de particuliere monumentenorganisaties. De drie monumenten maken deel uit van een selectie van honderd monumenten, die als voorbeeld dienen van wat er op het spel staat als er geen extra subsidies voor het inlopen van de achterstanden aan restauraties beschikbaar komen. Het voortbestaan van de monumenten komt dan in gevaar.

Veel beschermde monumenten verkeren op dit moment in de gevarenzone! Ze moeten nodig worden gerestaureerd, maar de subsidiepot is nagenoeg leeg. Met ingang van 2006 komt er weliswaar een nieuwe subsidieregeling voor instandhouding, maar die is niet bedoeld voor omvangrijke restauraties. Het rijk had toegezegd dat de achterstanden zouden zijn ingelopen, voordat de nieuwe regeling van start zou gaan, maar dat is nog niet het geval. Er ontbreekt nog een bedrag van 240 miljoen euro. De Tweede Kamer heeft er bij de staatssecretaris van cultuur Medy van der Laan op aangedrongen de ontbrekende middelen ter beschikking te stellen. De staatssecretaris erkent het probleem, maar heeft het kabinet er nog niet van kunnen overtuigen dat die middelen er moeten komen. Uitstel van restauraties is niet verstandig, omdat de kosten per jaar met 10% stijgen, nog afgezien van het verlies aan authenticiteit door voortgaand verval.

De honderd voorbeelden die in het kader van deze actie zijn geselecteerd vormen slechts een topje van de ijsberg aan schrijnende gevallen. Het gaat daarbij niet in de eerste plaats om zgn. kanjerprojecten, maar ook om de vele kleinere monumenten, verdeeld over verschillende categorieën. Naast monumenten in eigendom van stichtingen, verenigingen, maatschappijen voor stadsherstel en kerkgenootschappen, lopen ook monumenten in particulier bezit gevaar, wanneer de 240 miljoen euro niet ter beschikking komt en het beschikbare budget voor Restauratiefonds-hypotheken (leningen tegen lage rente) daardoor te laag wordt. Dit is zeker het geval als de restauratiekosten niet fiscaal aftrekbaar zijn en de eigenaar de totale restauratie moet financieren.

Het NCM wil met deze Manifestatie het kabinet er van overtuigen alsnog extra geld vrij te maken, voordat de nieuwe subsidieregeling voor instandhouding in werking treedt. De manifestatie zal op 27 mei a.s. tijdens de Nederlandse Restauratiebeurs in Den Bosch worden afgerond.
---

Voor nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis: Voorlichting, tel. 0117-457 123, vanuit België 0031 117-457 123