Gemeente Sluis

geheimzinnige wereld van de paddestoel

PERSBERICHT - 19 mei 2005

Bezoekerscentrum t Zwin te Retranchement
Tentoonstelling De geheimzinnige wereld van de paddestoel

Op zaterdag 14 mei jongstleden werd in Bezoekerscentrum t Zwin te Retranchement de tentoonstelling De geheimzinnige wereld van de paddestoel geopend. De tentoonstelling gaat over het voorkomen, de functie en de verscheidenheid van paddestoelen, vooral in Zeeuws-Vlaanderen.

Klein en verborgen
In Nederland komen 2000-2500 soorten paddestoelen voor. Meer dan de helft leeft in een bos, maar ook in de duinen en aanpalende gebieden vind je ze. Ze zijn meestal klein en leven verborgen. Veel paddestoelen bestaan uit een hoed met plaatjes, een steel of knol en een zwamvlok met draadjes (mycellium). Miljoenen sporen verlaten op een bepaald ogenblik de onderzijde van de hoed en worden meegevoerd met de wind. Zo verspreiden de paddestoelen zich. Aan de zwamvlok zit een enorm stelsel van draadjes. Daarmee neemt de paddestoel voedsel en water op uit de grond of uit het hout van een boom.

Nuttige paddestoelen
Paddestoelen zijn niet alleen mooi en interessant (soms ook wel een beetje vreemd), maar ze zijn ook erg nuttig. Ze verteren mest, afgevallen bladeren, hout en dergelijke en bevorderen op die manier de humusvorming. Ze helpen dus om dode planten en organismen op te ruimen en veranderen afval in voedingsstoffen. Andere zwammen omspinnen levende boomwortels en helpen de bomen om water en voeding uit de grond op te nemen. Weer andere dienen als voedsel voor zoogdieren en mensen, bijvoorbeeld Eekhoorntjesbrood en Champignons. Bestanddelen van bepaalde paddestoelen worden verwerkt in geneesmiddelen. Een klein aantal is daarentegen dodelijk giftig, zoals de Groene knolameniet. Paddestoelen zijn dus belangrijker dan je op het eerste gezicht zou zeggen, voor planten, dieren en mensen. Niet voor niets komen ze in allerlei oude volksverhalen en sprookjes veel voor.

Tentoonstelling De geheimzinnige wereld van de paddestoel Bij veel mensen is de paddestoel niet zo bekend en ook wel enigszins mysterieus. In het Bezoekerscentrum t Zwin tot en met 30 oktober aanstaande een interessante tentoonstelling over de paddestoel te zien. De titel luidt: De geheimzinnige wereld van de paddestoel. Hopelijk blijft de paddestoel na een bezoek aan de tentoonstelling net zo interessant, maar is hij iets minder geheimzinnig. Voor scholen is een leskist over paddestoelen beschikbaar.

Bezoekerscentrum t Zwin
Gerrit van Hoekestraat 2
NL-4525 NH Retranchement
0(031)117-392 221

Openingstijden
15 tot en met 30 mei: dinsdag t/m zondag 12.00-17.00 uur juni t/m augustus: dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur, zondag 12.00-17.00 uur
september/oktober: dinsdag t/m zondag 12.00-17.00 uur
---

Voor nadere inlichtingen:
Gemeente Sluis:

- Voorlichting, tel. 0117-457 123

- dhr. A. Willeboordse, tel. 0117 - 457 508