Gemeente Breda

Megabioscoop en sportaccommodatie bij NAC verdienen nader onderzoek

De plannen van HEJA, HoCla en NAC om op de P2-locatie op Steenakker, nabij het NAC-stadion, een megabioscoop en topsporthal te ontwikkelen kunnen verder uitgewerkt worden.

Het college van burgemeester en wethouders ziet thans geen belemmeringen voor het verder uitwerken van de plannen door de initiatiefnemers. Wel verbindt het college de nodige voorwaarden aan dit initiatief, alvorens te kunnen beoordelen of planologische medewerking mogelijk is. Zo krijgen de initiatiefnemers extra vragen voorgelegd op het gebied van milieu, veiligheid en openbare orde, verkeer en parkeren. Daarnaast zal het oordeel afhangen van de voorgenomen programmering van de sporthal. Ook meer uitgewerkte voorstellen voor programmering van de megabioscoop worden bij de afweging betrokken.

Extra sporthal
Nu de gemeente Breda heeft aangegeven de uitwerking van de P2-plannen' serieus te willen bekijken, zullen de initiatiefnemers hun ideeën voor de sportvoorziening verder aan de markt moeten toetsen. Eerder al kwam de vraag aan de orde of vooral gemikt wordt op topsporters of dat er een breedtesporthal zal komen. Vooralsnog houden de plannenmakers het op een voorziening met een brede programmering. Het aanbod moet passen bij de wensen en ambities van de stad en mag geen afbreuk doen aan de al verder gevorderde plannen voor het evenementencomplex bij de Bavelse Berg. De initiatiefnemers zullen moeten onderzoeken in hoeverre er op de lokale en regionale markt extra ruimte is voor de voorgenomen breedtesporthal. Diverse scholen, verenigingen en bedrijven maken gebruik van de bestaande Bredase accommodaties. Voor het nieuwe complex zullen nieuwe partijen geïnteresseerd moeten worden. De vraag zal toenemen naarmate de bevolking groeit, mensen anders met hun vrije tijd omgaan en als gevolg van professionalisering van diverse sporten in stad en regio. In hoeverre dit een korte termijn effect is, zal moeten blijken.

Megabioscoop
Wat de komst van meer bioscopen in Breda betreft, lijkt de prognose gunstig. Uit een eerste oriëntatie leiden de plannenmakers af dat de markt nog niet verzadigd is. Naast uitbreiding van de mogelijkheden in het centrum (het college heeft recent planologische medewerking toegezegd ten aanzien van een bioscoopvoorziening op de voormalige Turfschiplocatie) zou er nog ruimte zijn voor een wat verder van het centrum gelegen, grotere bioscoopvoorziening. Een megabioscoop bij het NAC-stadion lijkt commercieel haalbaar als de programmering goed wordt afgestemd tussen de verschillende Bredase aanbieders. Een evenwichtige verdeling van het voor elk wat wils' aanbod moet ervoor zorgen dat zowel liefhebbers van cultuurfilms als die van de commerciële producties in het Bredase aan hun trekken kunnen komen. Of er voor de nieuwe megabioscoop daadwerkelijk ruimte op de lokale markt is, zal met nader onderzoek moeten worden aangetoond.

Milieu, verkeer en veiligheid Vanzelfsprekend zal de nieuwe accommodatie moeten voldoen aan alle vereisten op het gebied van milieu en veiligheid. Daarnaast zullen er garanties moeten komen voor openbare orde, gegeven de combinatie van verschillende publiekstrekkende functies op dit terrein. Dit betekent onder meer dat noodzakelijke verkeersvoorzieningen, inclusief parkeermogelijkheden, tevoren goed in kaart gebracht moeten worden, en er een afstemming zal moeten plaatsvinden in de programmering van de verschillende functies op het terrein (met name bij risicowedstrijden). Ook deze vraagpunten zullen door de plannenmakers verder uitgewerkt moeten worden, voordat de gemeente Breda de noodzakelijke procedures kan starten.

Planning en procedure P2 Volgens het bestaande bestemmingsplan is de bestemming van de locatie bedrijventerrein. Om daarvan te kunnen afwijken, zal te zijner tijd een artikel 19 procedure gevoerd moeten worden. Naar verwachting zijn de onderzoeksresultaten van Heja c.s. in de loop van het najaar bekend. Daarna zullen college en raad zich uitspreken over de mogelijkheid om af te wijken van het bestaande bestemmingsplan.

Breda, 20 mei 2005