Gemeente Breda

Gemeente onderzoekt haalbaarheid vernieuwing sportcentrum Claudius Prinsenlaan

Het eerder dit jaar voorgenomen haalbaarheidsonderzoek in verband met renovatie, gedeeltelijke vernieuwing of volledige nieuwbouw van het sportcentrum aan de Claudius Prinsenlaan krijgt een gewijzigde opzet, maar start nog voor de zomer.

Zo heeft het college van burgemeester en wethouders deze week besloten. Reden voor de wijziging is het initiatief van enkele Bredase marktpartijen om op de P2 locatie nabij het NAC-stadion een megabioscoop annex sportaccommodatie te ontwikkelen.

Een eerste quick scan die de gemeente in eigen beheer liet uitvoeren toont aan dat er in Breda en regio zowel ruimte op de markt is voor de gemeentelijke voorzieningen als voor dit nieuwe initiatief. Ook de plannen voor een evenementencomplex op de Bavelseberg en het initiatief van Furture Fitness voor een nieuw sportcentrum lijken vooralsnog geen onoverkomelijke hinder te zullen ondervinden van het extra initiatief. Voorzichtigheid is echter geboden, want dezelfde quick scan geeft ook aan dat extra aanbod op de Bredase markt de komende jaren behoorlijk concurrerend zal zijn ten opzichte van de al bestaande voorzieningen, waaronder die van de gemeente zelf. Binnen tien jaar is echter de verwachting dat alle exploitaties gunstig zullen zijn. De vraag naar sportvoorzieningen zal toenemen naarmate de stad groeit, de bevolking toeneemt, mensen hun vrije tijd anders gaan indelen en wellicht ook diverse sportactiviteiten verder zullen professionaliseren.

Om zoveel mogelijk zekerheid te hebben over het rendement van de gemeentelijke investering in verbetering van de huidige accommodatie aan de Claudius Prinsenlaan wordt de komende maanden onderzocht welke gebruikersvragen er leven, wat de prognose bij bestaande gebruikers, waaronder scholen en verenigingen, is en met welke programmering eventueel nieuwe klanten aangetrokken worden. Op die manier brengt de gemeente in kaart wat voor de komende decennia het beste gemeentelijke aanbod kan zijn. Daarbij worden vier opties onderzocht uiteenlopend van totale nieuwbouw verdeeld over twee hallen; gedeeltelijke nieuwbouw en voor het overige renovatie, eveneens op basis van twee hallen; renovatie van twee hallen; en tot slot dezelfde mogelijkheden op basis van één hal.

Naar verwachting is het haalbaarheidsonderzoek dit najaar afgerond. Daarna zal het college voorstellen aan de raad doen over de toekomst van het gemeentelijke sportcentrum aan de Claudius Prinsenlaan.

Breda, 20 mei 2005