FNV

Ultieme verkenning pensioenprobleem in supermarkten

Nog één keer werkt FNV Bondgenoten mee aan een verkenning om de ingewikkelde ombouw van de pensioenen voor de 220 duizend werknemers in de supermarkten te regelen. De verkenning moet op 31 mei klaar zijn.
"Als we dan nog geen uitzicht hebben op een oplossing, maken we ons op voor een langdurig arbeidsconflict", waarschuwt vakbondsbestuurder Jos Brocken.

De onderhandelingen kwamen donderdag dichtbij een breuk. Maar de noodzakelijke ombouw van vut en prepensioen om ondanks de nieuwe belastingregels toch eerder met werken te kunnen stoppen, is een complex probleem.

FNV Bondgenoten wil het mogelijk maken via een collectieve regeling, waarbij solidariteit centraal staat. Dit voorstel van de bond is niet duurder dan het huidige stelsel.

De werkgevers zweren echter bij een zogenoemde beschikbare premieregeling voor het vroegpensioendeel, waarbij de uitkomst na jarenlange inleg ongewis is en het beleggingsrisico voor rekening van de werknemer is.

"Ze hebben gisteren nieuwe elementen aangedragen die het toch zinvol kunnen maken om de discussie voort te zetten", legt Brocken uit. Als de verkenning resultaat oplevert, gaan de onderhandelingen over een nieuwe cao op 14 juni door.

Dat overleg verloopt al sinds februari 2004 uiterst moeizaam. De medewerkers kregen hun laatste loonsverhoging in januari 2004. De werkgevers bieden geen enkele loonsverhoging tot 1 januari 2006 (dan is het 1 procent) en wijzen andere verbeteringsvoorstellen van de vakbond categorisch af.

"De supermarkten proberen de financiële gevolgen van de prijzenoorlog af te wentelen op het personeel", beseft Brocken. "Mensen worden al langer onder druk gezet als het om werktijden gaat. Nu is de beloning aan de beurt."

De supermarkten dumpen oud en jong personeel. "Jongeren zijn helemaal het kind van de rekening", stelt Brocken somber vast. "Er is geen enkele toekomst voor ze weggelegd bij de supermarkten. Ze worden slecht betaald, krijgen losse contracten en zodra ze te oud worden, vliegen ze eruit. Dan trekken de winkels gewoon nieuwe zestienjarigen aan. Dan ben je op je twintigste dus al uitgerangeerd!"

Acties tekenen zich duidelijk af. FNV Bondgenoten is al bezig met een mobilisatiecampagne. Vakbondsbestuurders en kaderleden bezoeken winkels om de medewerkers te informeren over de stand van zaken.

FNV Bondgenoten eist onder meer een loonsverhoging van 1,25 procent per 1 januari 2005, ombouw van de pensioenregeling, aanvulling van het loon in het tweede ziektewetjaar en betere naleving van de cao.