Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Postbus 90801 2509 LV Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Anna van Hannoverstraat 4 der Staten-Generaal Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 Binnenhof 1a
2513 AA 's- GRAVENHAGE

Uw brief Ons kenmerk Doorkiesnummer 2040514010 AV/CAM/2005/33375 333

Onderwerp Datum Contactpersoon CAO-fondsen 20 mei 2005

Op 29 april jl. heeft het lid Weekers (VVD) vragen gesteld over CAO-fondsen. Hierbij ./. ontvangt u de beantwoording van deze vragen.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

2040514010
Vragen van het lid Weekers (VVD) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over CAO-fondsen. (Ingezonden 29 april 2005)


1
Is het u bekend dat ongeorganiseerde werkgevers en hun werknemers onverschuldigde premies betalen aan CAO-fondsen en Pensioenfondsen die nog niet algemeen verbindend zijn verklaard respectievelijk verplicht zijn gesteld? Hoe vaak komt dit voor? Hoe kan aan deze praktijk een einde worden gemaakt?

Antwoord
Nee. Overigens kunnen (ongeorganiseerde) werkgevers en werknemers die menen teveel (of ten onrechte) premie te hebben betaald, deze premie terugvragen bij het verantwoordelijke


2

fonds. Mochten partijen er onderling niet uitkomen, dan kan men zich wenden tot de civiele rechter.

2
Is het u bekend dat sommige CAO-partijen werkgevers en werknemers verkeerd informeren over het al dan niet algemeen verbindend verklaren van CAO's? Hoe kan aan deze praktijk een einde worden gemaakt?

Antwoord
Mij is dit niet bekend. Een ieder kan te allen tijde kennis nemen van de algemeen verbindend verklaarde CAO-teksten die binnen vijf werkdagen na het genomen besluit worden geplaatst op internet (www.cao.szw.nl).


3
Is het u bekend dat er CAO-partijen zijn die wel een CAO-fonds afsluiten, maar geen arbeidsvoorwaarden-CAO? Wat vindt u van deze praktijk?

Antwoord
CAO-fondsen kunnen maximaal vijf jaar algemeen verbindend worden verklaard en arbeidsvoorwaarden-CAO's maximaal twee jaar. Looptijden en ingangsdata van algemeen verbindend verklaarde CAO-fondsen kunnen verschillen van die van algemeen verbindend verklaarde arbeidsvoorwaarden-CAO's. Dit betekent dat er een situatie kan ontstaan waarin alleen een CAO-fonds bestaat, aangezien partijen nog geen overeenstemming hebben bereikt over een nieuwe arbeidsvoorwaarden-CAO.
Overigens is het een zaak van CAO-partijen om wel of geen CAO af te sluiten. CAO- partijen bepalen hierbij zelf over welke onderwerpen wel en niet CAO-afspraken worden gemaakt en welke van die afspraken al dan niet worden opgenomen in het verzoek van algemeenverbindendverklaring. Het staat partijen daarom vrij eventueel wel een CAO-fonds af te sluiten, zonder dat er een arbeidsvoorwaarden-CAO is afgesloten.


4
Is het u bekend dat in het boek CAO-compact wordt beschreven dat CAO-partijen nog steeds frauderen met de opgaven van aantallen werknemers om zo te voldoen aan de representativiteits-eis, zoals de CAO-partijen bij de CAO-Particuliere Beveiliging? Klopt deze aantijging? Zo ja, welke maatregelen heeft u genomen met betrekking tot de CAO in deze bedrijfstak?

3

Antwoord
De beweringen gemaakt in het door u genoemde boek laat ik voor rekening van de auteur. Mij zijn geen gevallen bekend van fraude met de opgave van aantallen werknemers. Zoals ik heb aangegeven in het algemeen overleg d.d. 30 juni 2004 (TK 2003-2004, 29200 XV, nr.106) over onder andere de notitie "Algemeen verbindend verklaarde CAO-fondsen" zijn de partijen betrokken bij de CAO Particuliere beveiliging schriftelijk verzocht om uit te leggen waarom de opgegeven representativiteitscijfers afwijken van de cijfers die men binnen de sector zelf hanteert.
Op 14 juli 2004 heeft de Vereniging van particuliere beveiligingsorganisaties (VPB) per brief gereageerd en een afschrift hiervan verzonden aan de Vaste Commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Uit de toelichting in deze brief en de toelichting bij het later ingediende AVV-verzoek kan ik niet afleiden dat er sprake is van fraude en heb ik de conclusie getrokken dat de representativiteit voldoende en betrouwbaar is.