Gemeente Sittard-Geleen

PERSBERICHT

Voortgangsoverleg geeft inzicht in onderhandelingsruimte Onderhandelingen over Fortuna gaan verder

Sittard-Geleen, 20 mei 2005 - Op basis van de commissievergadering van gisteravond hebben het College van B&W van Sittard-Geleen en het consortium van projectontwikkelaars besloten hun voorwaarden in de verdere onderhandelingen over de toekomst van Bedrijvenstad Fortuna te verscherpen. Het Consortium heeft vandaag 300.000 euro overgemaakt, zodat de achterstallige salarissen kunnen worden betaald. Aanleiding voor de discussie in de commissievergadering was de concept overeenkomst met het Consortium en Betaald Voetbal Organisatie (BVO) Fortuna. In deze overeenkomst was de huidige stand van zaken van de onderhandelingen vermeld. De discussie in de commissievergadering sterkt B&W in haar keuze om tussentijds partijen te blijven informeren. Alle partijen zijn het erover eens dat ondertekening van een overeenkomst nu nog niet mogelijk is en gaan de komende weken verder met de onderhandelingen.

Het College heeft daarbij als uitgangspunten dat er een regeling komt over de afwikkeling van de reeds verstrekte garantielening, dat de schuldsanering van de openstaande onroerende zaakbelasting (OZB) identiek is aan de saneringsafspraken met de belastingdienst, dat de invulling van Bedrijvenstad Fortuna binnen de gemaakte afspraken over het bestemmingsplan blijft en dat er geen nieuwe garanties of leningen worden verstrekt aan de BVO Fortuna. Met name het laatste punt bleek gisteren voor de raadscommissies van groot belang.

Gisteren werd al aangegeven dat voor finale besluitvorming bijvoorbeeld het bestemmingsplan voor Bedrijvenstad Fortuna nog moet worden gewijzigd, op grond van het raadsbesluit in februari. Dit plan voorziet in een stedelijk bedrijventerrein rondom het huidige stadion voor kantoren, sport, vrije tijd en recreatie. In beperkte mate wordt ook retail toegestaan (sport en supermarkt). Een eerste ontwerp bestemmingsplan is in procedure gebracht bij de Provinciale Commissie Gemeentelijke Plannen, die medio juni advies uitbrengt. Verder moet voor een definitief besluit de schuldsanering op korte en lange termijn van de BVO Fortuna afgerond worden. Daartoe voert Fortuna nog besprekingen met de Belastingdienst, banken, de gemeente Sittard-Geleen en andere crediteuren. Zodra er een saneringsvoorstel ligt, zal Deloitte en Touche rapporteren over de financiële positie van Fortuna voor de toekomst. Voor de mogelijke vestiging van sportretail rondom het stadion wordt nog een separaat onderzoek gedaan naar eventuele koopkrachteffecten voor de detailhandel in de stedelijke centra van Sittard en Geleen. Tot slot wordt een beheers- en managementstructuur uitgewerkt van de BVO Fortuna, die garanties biedt voor zowel de schuldsanering op de korte en middellange termijn, als voor een gezonde exploitatie van de BVO Fortuna op eigen kracht in de toekomst. Eveneens wordt onderzocht welke rol het Consortium (bestaande uit 3W, Bouwontwikkeling Jongen BV en Meulen Projectontwikkeling BV) en gemeente hierin in de toekomst spelen. Al deze onderzoeken en uitwerkingen vinden de komende weken plaats, zodat de gemeenteraad van Sittard-Geleen op 28 juni een besluit kan nemen over de rol van de gemeente in de uiteindelijke voorstellen.