Inwoners van Zuidoost-Brabant voelen zich veiliger

Eindhoven 20-05-2005 - Inwoners van de regio Zuidoost-Brabant zijn zich het afgelopen jaar veiliger gaan voelen. Dat is een van de resultaten uit het onderzoek Politie Monitor Bevolking 2005 dat begin dit jaar onder 1000 inwoners van de regio is gehouden.

Er zijn minder buurtproblemen en de inwoners van de regio vinden dat ze minder vaak het slachtoffer worden van veelvoorkomende criminaliteit. De inwoners melden eerder en vaker zaken bij de politie. Ze zijn eerder bereid om aangifte te doen. Ook zoeken ze eerder dan voorheen contact met de politie. De tevredenheid over het laatste contact met de politie is daarentegen licht gedaald. Men vindt dat de politie meer beschikbaar is, maar minder zichtbaar. Dit komt niet alleen in onze regio voor maar dit is een landelijk gegeven.

Dit zijn enkele van de uitkomsten van de landelijke Politie Monitor Bevolking 2005. Een onderzoek onder de Nederlandse bevolking gebaseerd op een zodanige steekproefomvang dat de resultaten als betrouwbaar mogen gelden.

Woensdag 18 mei zijn de kerngegevens en het jaarverslag van de Nederlandse Politie naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin staan onder meer de ontwikkelingen op veiligheidsgebied en een oordeel over het functioneren van de politie. Dit jaarverslag bevat ook enkele gegevens uit de Politie Monitor Bevolking 2005. De volledige inhoud hiervan wordt pas medio juli 2005 bekend gemaakt.