Ingezonden persbericht


Adviescommissie toetst veiligheid RijnGouweLijn

Een onafhankelijke adviescommissie zal het ontwerp voor de RijnGouweLijn in Leiden gaan toetsen op veiligheid. Dat is de stuurgroep RijnGouweLijn onlangs overeen gekomen. De adviescommissie zal beoordelen of de verkeersveiligheid met de komst van de tram ten opzichte van de huidige situatie minimaal gelijk blijft of zelfs verbetert.

De Adviescommissie Veiligheid RijnGouweLijn wordt de komende weken samengesteld uit maatschappelijke en wetenschappelijke organisaties op het gebied van verkeersveiligheid alsmede ervaringsdeskundigen zoals trambedrijven uit Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. De adviescommissie wordt een beoordelings- en adviesorgaan voor de RijnGouweLijn en de hoofdtaak die zij meekrijgt is de beoordeling van het voorkeursontwerp op technische veiligheidsaspecten en op gevoelsaspecten van veiligheid.

De veiligheid rond de RijnGouweLijn is in Leiden terecht een belangrijk onderwerp van discussie. Daarom besteden de gemeente en het projectbureau expliciete aandacht aan dit onderwerp. Voor trams in binnensteden ontbreken echter wettelijke veiligheidsregels, waardoor het kwantitatief beoordelen van de verkeersveiligheid rond de RijnGouweLijn in Leiden niet mogelijk is. De gemeente en de projectorganisatie laten daarom het toetsen van de veiligheid van de toekomstige situatie over aan onafhankelijke experts. Daarbij zijn vergelijkingen met andere steden mogelijk.

De gemeenteraad van Leiden heeft de normen voor verkeersveiligheid in de stad vastgesteld. De norm voor de RijnGouweLijn is dat de verkeersveiligheid met de komst van de tram minimaal gelijk blijft. Om de veiligheid van de bestaande situatie vast te leggen heeft de gemeente Leiden op basis van ongevallengegevens een 0-meting laten uitvoeren naar onveilige plekken langs de toekomstige route van de light-railverbinding. Met behulp van het voorkeursontwerp van de RijnGouweLijn zal opnieuw een meting worden verricht, de 1-meting, waarin de bestaande situatie met de toekomstige situatie zal worden vergeleken. De Adviescommissie Veiligheid RijnGouweLijn zal behalve het ontwerp ook de resultaten van de 1-meting beoordelen en vervolgens een advies uitbrengen aan de Stuurgroep over eventuele verbetering van het ontwerp van de RijnGouweLijn in Leiden. De Stuurgroep kan dan besluiten dat het ontwerp gewijzigd dient te worden waarna een nieuwe 1-meting zal volgen.


---

Nadere informatie: Hans van Weijen, Communicatie Dienst Bouwen en Wonen, tel.: 071-516 57 99.

---- --