Gemeente Apeldoorn

Raadsonderzoek Reesink

Donderdagavond 19 mei heeft de gemeenteraad unaniem het initiatiefvoorstel Raadsonderzoek Reesink aangenomen en een voorbereidingscommissie Raadsonderzoek Reesink benoemd. Het raadsonderzoek gaat over het bestuurlijk handelen van het college met betrekking tot de vestiging van het bedrijf Reesink NV op de Ecofactorij te Apeldoorn over de periode vanaf 1995 tot en met 1 mei 2005. Een raadsonderzoek is het zwaarste controle instrument dat de gemeenteraad kan inzetten.

De voorbereidingscommissie heeft inmiddels een verzoek aan het college van b. en w. gestuurd om aan hen per omgaande alle informatie te verschaffen waarover de gemeente beschikt. Ook worden degenen die over informatie beschikken verzocht zich te melden bij de voorzitter van de voorbereidingscommissie, de heer H. van de Berge (SGP). De overige leden van de commissie zijn: A. Tonca (CDA), I. Duin (Leefbaar Apeldoorn), S. Wiering (VVD, plaatsvervangend voorzitter) en B. Hendrikse (Gemeentebelangen).

De raad kiest voor het onderzoek om een drietal redenen:

1. het is belangrijk dat bedrijven zich in Apeldoorn kunnen vestigen en dat daarbij de procedures worden gevolgd en aan de noodzakelijke voorwaarden wordt voldaan. De raad wil onderzoeken waarom het bij Reesink verlopen is zoals het verlopen is en daaruit lessen leren voor de toekomst.

2. de raad vindt het belangrijk dat er verantwoording wordt afgelegd over het bestuurlijk handelen in deze zaak. Een compleet feitenrelaars en dossier zijn noodzakelijk om tot een politieke oordeelsvorming te kunnen overgaan.

3. de civielrechtelijke procedures zijn afgerond. Er zijn uitspraken van de rechter. Er is daarom geen reden meer om met een onderzoek te wachten. Bovendien wil de raad een nieuwe raad en college niet met een raadsonderzoek belasten.

Op 9 juni zal de voorbereidingscommissie het plan van aanpak aan de raad voorleggen, daarna zal de raad de definitieve onderzoekscommissie instellen. De bedoeling is dat deze onderzoekscommissie haar onderzoek zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk december 2005 zal afronden. Doel van het raadsonderzoek is om een zo exact mogelijke beschrijving te krijgen van alle gebeurtenissen die hebben geleid tot de vestiging van Reesink NV in Apeldoorn. De periode waarover het onderzoek zich uitstrekt (1995 tot en met 1 mei 2005) heeft betrekking op de eerste besprekingen rondom een mogelijke vestiging tot en met de afronding van alle juridische procedures, met uitzondering van de procedure over de vaststelling van de schade die Reesink stelt te hebben geleden als gevolg van de vertraagde vestiging in Apeldoorn.

Het onderzoek dient zodanig te worden uitgevoerd dat de resultaten de raad in staat stellen conclusies te formuleren omtrent het handelen van het college van b. en w., de ambtelijke organisatie en overige betrokkenen. Hoewel de raad formeel geen onderzoek kan doen naar haar eigen handelen zal de rol van de gemeenteraad gedurende de onderzoeksperiode geenszins buiten beschouwing worden gelaten.

Voor het laatst bijgewerkt op: 20-mei-2005 02:57